Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να παρουσιάσει αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης βασισμένο στο κείμενο Μοσκοβισί-Γιούνκερ, κάτι που απορρίπτει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο βρετανικός Guardian διερωτάται πότε η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα....
...
Όπως εξηγεί η βρετανική εφημερίδα, αν δεν υπάρχει συμφωνία για παράταση του πακέτου διάσωσης, η χώρα είναι πιθανό να μείνει χωρίς ρευστό.
Μάλιστα, για να δώσει μία σαφή εικόνα της οικονομικής κατάστασης της χώρας, η εφημερίδα παρουσιάζει αναλυτικά το ποσό του δημόσιου χρέους και κάνει μία αναδρομή στο παρελθόν αναφέροντας πως η ύφεση ξεκίνησε το 2008.
«Το τελευταίο κεφάλαιο σε αυτή την Οδύσσεια είναι σχετικά με την παράταση του προγράμματος της Ελλάδας, ύψους περίπου 240 δισ. ευρώ. Σε γενικές γραμμές, το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης που εκταμιεύθηκε μέχρι στιγμής έχει διατεθεί για την αποπληρωμή του χρέους - όχι στις κρατικές επιχειρήσεις όπως την καταβολή μισθών σε δασκάλους και γιατρούς, ή τουλάχιστον όχι άμεσα. Για να είμαστε ξεκάθαροι, χωρίς να μπορεί να αποκομίσει χρήματα από αλλού, η Ελλάδα το πιθανότερο θα ήταν να μην μπορεί να καταβάλει μισθούς και να βγει εκτός ευρώ», γράφει το βρετανικό δημοσίευμα.
Στη συνέχεια, αφού η εφημερίδα περιγράφει τις συνομιλίες Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων στα κρίσιμα Eurogroup που κατέληξαν σε αποτυχία, γράφει: «Χωρίς τη συμφωνία, η Ελλάδα πιθανό είναι να ξεμείνει από χρήματα. Το ερώτημα είναι πότε και η απάντηση είναι πολύπλοκη».
Ο Guardian, λοιπόν, εξηγεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), στις 24 Φεβρουαρίου υπάρχει ο κίνδυνος για «τρύπα» στα κρατικά ταμεία.
Ωστόσο, επισημαίνει η εφημερίδα πως αν η κυβέρνηση εκποιήσει μέρος του αποθεματικού για να καλύψει «βραχυπρόθεσμες ανάγκες» το πρόβλημα θα μπορούσε να καθυστερήσει μέχρι τον Μάρτιο.
Βέβαια, μέχρι τα τέλη του μήνα Μαρτίου, ο Guardian αναφέρει πως η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει «2,3 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ και να επενδύσει 5,7 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η χώρα θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 4,3 δισ. ευρώ». Όλα αυτά, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στην πρότασή του αναφέρει πως η Ελλάδα θα κληθεί να καταβάλει 5,2 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.
Την ίδια ώρα, η εφημερίδα επισημαίνει πως αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, η Ελλάδα δε θα μπορέσει να αποπληρώσει τα ομόλογα της ΕΚΤ ύψους 7 δισ. ευρώ που λήγουν τον Ιούλιο-Αύγουστο, εκτός αν λάβει βοήθεια.
«Για να γίνει ακόμα πιο πολύπλοκη η υπόθεση, το χρέος της κυβέρνησης αποτελεί μόνο ένα μέρος της εξίσωσης», τονίζει ο Guardian και εξηγεί πως οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς χρήματα και δεν έχουν καταρρεύσει όλες χάρη στην στήριξη του ELA.
Ωστόσο, επισημαίνει η εφημερίδα, αν η ΕΚΤ αποφασίσει ποτέ να «τραβήξει την πρίζα» από τις ελληνικές τράπεζες, το οικονομικό σύστημα της χώρας θα καταρρεύσει και η Ελλάδα θα χάσει την τελευταία ελπίδα πίστωσης.
«Είναι δύσκολο να μη δει κανείς πως ο πύργος με τα χαρτιά της τράπουλας δε θα καταρρεύσει. Απλώς, σκεφτείτε τον Μάριο Ντράγκι, πρόεδρο της ΕΚΤ, να κρατάει ένα σπαθί πάνω από το κεφάλι της Ελλάδας», γράφει η εφημερίδα και καταλήγει επισημαίνοντας πως είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια.
Το δημοσίευμα κλείνει αναφέροντας: «Όπως συμβαίνει πάντα με τις υποθέσεις της ΕΕ, η οικονομία ανταγωνίζεται την πολιτική. Οι αριθμοί και οι ενδείξεις λένε μόνο τη μισή ιστορία μίας ένωσης που δομήθηκε και σχεδιάστηκε βάσει μίας ιδέας, που σε αντίθεση με τα χρήματα, θεωρείτο ότι θα διαρκούσε για πάντα».
πηγή: Protothema.gr
Click here to
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε ελεύθερα να κάνετε προτάσεις και σχόλια, χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα. Εάν στην επιλογή προφίλ βάλετε τη λέξη ανώνυμος, δεν μπορεί κανένας να μάθει την ταυτοτητά σας.