Η αποχώρηση των 33 νοσηλευτών που απασχολούνταν με συμβάσεις μέσω της εταιρείας "Γαληνός" έδωσε τη χαριστική βολή, στο νοσοκομείο του νησιού μας και εξόργισε εργαζόμενους και γιατρούς που ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις αφού ο διάλογος δεν φαίνεται να πείθει τους ιθύνοντες για να δώσουν τις λύσεις που πρέπει.
Ο σύλλογος των εργαζομένων μάλιστα συγκέντρωσε......
..πεντακόσιες υπογραφές, με τις οποίες ζητά την κατάργηση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς Αιγαίου λόγω της αναποτελεσματικής λειτουργίας της. Το σχετικό έγγραφο θα σταλεί στον πρωθυπουργό της χώρας Γ Παπανδρέου, που κατά την επίσκεψη του στη Ρόδο είχε δεσμευτεί για την επίλυση των προβλημάτων τα οποία ταλανίζουν το νοσοκομείο του νησιού μας, αλλά και αυτός, ουδέν έπραξε.
Η διοίκηση του Νοσοκομείου Ρόδου, θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Γ Πολύζο στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλονται, για να δοθεί επιτέλους λύση. Θα ακολουθήσει συνάντηση, με την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου το αργότερο μέχρι αύριο Παρασκευή. " Χθες θέσαμε το πρόβλημα, στον υφυπουργό Τουρισμού Γ. Νικητιάδη και τους βουλευτές του νομού που ήταν ήδη ενήμεροι και μας διαβεβαίωσαν πως θα στηρίξουν την προσπάθεια που κάνουμε για εξασφαλίσουμε προσωπικό. Δεν θα αφήσουμε πόρτα που να μην κρούσουμε για να δώσουμε λύση" δήλωσε στην "δ" ο διοικητής του Νοσοκομείου κ Μιχάλης Κόκκινος.
Η ζοφερή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νοσοκομείο μετά και την αποχώρηση των 33 νοσηλευτών ήταν το αντικείμενο της συνέντευξης που δόθηκε χθες στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, παρουσία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου που συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους του νοσοκομείου. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάββας Χατζησάββας εξήρε τον αγώνα που κάνουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου για να παράσχουν το αγαθό της υγείας στους πολίτες ενώ τα δικά τους δικαιώματα καταστρατηγούνται αφού δουλεύουν χωρίς ρεπό και άδειες. "Με όλα αυτά που γίνονται για την υγεία δεν θα πρέπει να καταφύγουμε στον ιδιωτικό τομέα. Ο κόσμος δεν αντέχει να το κάνει αυτό. Απαιτούμε ως φορολογούμενοι πολίτες να παράσχει το κράτος τις υπηρεσίες που πρέπει . Σε κάθε προσπάθεια απαξίωσης του νοσοκομείου θα μας βρουν απέναντι τους. Το Εργατικό Κέντρο θα πρωτοστατήσει στους αγώνες που θα κάνουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια", τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, προσθέτοντας πως θα ζητήσει άμεσα, τη σύγκληση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, για να πάρει θέση στο φλέγον θέμα. Θα σταλεί παράλληλα και επιστολή στον πρωθυπουργό Γ Παπανδρέου προκειμένου να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε. "Δεν μπορούμε να αφήσουμε το νοσοκομείο να καταρρεύσει. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πολίτες", τόνισε ο κ. Σ Χατζησάββας.
Την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νοσοκομείο του νησιού μας, περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Λούση Κούρτη- Καλαμάτα. Μίλησε μάλιστα και με τη γλώσσα των αριθμών παρουσιάζοντας στοιχεία για το προσωπικό που ανα τμήμα υπηρετεί στο νοσοκομείο, τονίζοντας πως στην ουσία όλοι τώρα βιώνουν, την απραξία της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς Αιγαίου. "Έφθασαν στο σημείο να μας ζητήσουν εγγράφως να τους δώσουμε ψυχίατρο για να τον αποσπάσουν στο νοσοκομείο του Γαλατά. Τόσο πολύ ενδιαφέρονται για τη Ρόδο που δεν γνωρίζουν, πως η ψυχιατρική κλινική μας δεν έχει γιατρό", είπε η κ. Καλαμάτα. Αίσθηση προκάλεσε η κ. Καλαμάτα όταν διάβασε τις αναφορές των νοσηλευτριών της Ψυχιατρικής κλινικής με τις οποίες περιγράφουν όσα ζουν καθημερινά, όταν οι ασθενείς παθαίνουν κρίσεις και δεν υπάρχει γιατρός να τους δώσει φάρμακο, ώστε να ηρεμήσουν και να σταματήσουν να προσπαθούν να τους βάλουν φωτιά για να της κάψουν, να τις χτυπούν, και να τις πετούν πάνω στις πόρτες των θαλάμων, ευρισκόμενοι εκτός εαυτού.
Η κ. Καλαμάτα τόνισε πως στους εργαζόμενους οφείλονται 3.049 ρεπό ενώ δεν έχουν δοθεί και οι άδειες για το τρέχον. Εν συνεχεία με αριθμούς περιέγραψε τη ζοφερή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ανα τμήμα του νοσοκομείου στο κέντρο υγείας Καρπάθου και στο πολυδύναμο ιατρείο Σύμης. "Ουσιαστικά το νοσοκομείο εκτάκτου ανάγκης ενώ η ΥΠΕ μας λέει πως τα χρήματα για τη συνέχιση των συμβάσεων της Γαληνός υπάρχουν. Ας σοβαρευτούμε . Κάποιος πρέπει να τους καταργήσει αφού δεν παραιτούνται από μόνοι τους. Έχουμε ξεφύγει. Η διοίκηση του νοσοκομείου βρίσκεται στην Αθήνα και προσπαθεί, να αφυπνίσει τους αρμοδίους. Αν δεν υπάρξει άμεσα λύση θα υπάρξουν απίστευτα έντονες κινητοποιήσεις γιατί δεν θα ανεχθούμε άλλο την εξαθλίωση τη δική μας και των πολιτών", τόνισε η κ. Λούση Καλαμάτα. Σε επίσχεση εργασίας όμως θα προχωρήσουν και οι γιατροί του νοσοκομείου αν δεν λυθεί άμεσα, το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί αύριο Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του συλλόγου τους. Φθάσαμε στο σημείο να μην μπορεί να λειτουργήσει το νοσοκομείο. "Οι αποφάσεις που έλαβε πρόσφατα η διοίκηση του νοσοκομείου αρχίζουν μοιραία να υλοποιούνται. Ήδη νοσηλεύτριες από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, μετατίθενται στο ΤΕΠ. Ως ε τούτου το νοσοκομείο τίθεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης", είπε ο κ. Βασίλης Κινούς.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών αναφέρθηκε και στο θέμα των εφημεριών και στις ανάγκες που ουσιαστικά ήδη έχουν καταργήσει το νομοσχέδιο που προσφάτως ψηφίστηκε. "Δεν είναι δυνατό οι εφημερίες να πληρώνονται από το νοσοκομείο. Επιπλέον μετά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν είναι δυνατή και η ολοήμερη λειτουργία. Εμείς προχωράμε σε επίσχεση εργασίας κάνοντας χρήση του νόμου περί ασφαλούς λειτουργίας του νοσοκομείου", τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών.
Η κατάσταση του
νοσοκομείου σε αριθμούς
Παρουσιάζοντας τα στοιχεία με τις ελλείψεις ανά τμήμα η κ Καλαμάτα είπε :
Από τις (8) υπερσύγχρονες χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνον οι τρεις (3) και κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη και η 4η αίθουσα.
Να έχει καταφέρει να λειτουργεί (έστω και εις βάρος των άλλων τμημάτων) και τα οκτώ (8) κρεβάτια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας
Με πολλές δυσκολίες και καθημερινή συσσώρευση προβλημάτων στις παραγγελίες και την διαχείριση φαρμάκων, ναρκωτικών, αντιδραστηρίων κλπ, να κρατάει σε στοιχειώδη λειτουργία το νοσοκομειακό μας Φαρμακείο.
Να είναι εφικτή η απρόσκοπτη λειτουργία των τακτικών και έκτακτων χειρουργείων και τον έγκαιρο κλιβανισμό και αποστείρωση των χειρουργικών εργαλείων στον Κεντρικό κλίβανο του Νοσοκομείου.
Να λειτουργεί οριακά το τμήμα Αιμοδοσίας με 24ωρη κάλυψη παρά το γεγονός ότι τρεις (3) από τους οκτώ (8) μόνιμους παρασκευαστές είναι απαλλαγμένοι λόγω νόσου από το κυκλικό ωράριο και μια απουσιάζει με μακροχρόνια αναρρωτική άδεια.
Παράλληλα έχουν διατηρηθεί οι τόσο απαραίτητες για τους Δωδεκανήσιους ασθενείς εξωτερικές εξορμήσεις των συνεργείων αιμοληψιών.
Να διατηρεί απρόσκοπτη την εύρυθμη 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Καρπάθου με την αδιαμφισβήτητη έλλειψη νοσηλευτών, υπηρετούν μόνο τρεις (3) νοσηλευτές, καθώς και του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σύμης το οποίο αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα τόσο σε νοσηλευτές όσο και σε οδηγούς.
Παράλληλα όλα τα τμήματα νοσηλευτικής υπηρεσίας λειτουργούν με ένα εξουθενωμένο ψυχικά και σωματικά, προσωπικό το οποίο εργάζεται ακατάπαυστα χωρίς άδειες και εβδομαδιαίες αναπαύσεις, εκτελώντας πολλές φορές διπλοβάρδιες εις βάρος της υγείας τους, της προσωπικής τους ζωής και κυρίως εις βάρος των ασθενών.
Ενδεικτικά:
Α) Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών: υπηρετούν 11 νοσηλευτές (3 το πρωί, 3 το απόγευμα και 2 τη νύχτα) καλύπτοντας 24ωρη λειτουργία δουλεύοντας μόνο με ένα ρεπό την εβδομάδα και 3 νυκτερινές υπηρεσίες σε κάθε εργαζόμενο).
Β) Ορθοπεδική: υπηρετούν 10 νοσηλευτές εκ των οποίων απουσιάζουν 2 με μακροχρόνιες άδειες, ενώ οι βάρδιες καλύπτονται με 2 άτομα το πρωί, 2 το απόγευμα και 2 την νύχτα με χορήγηση ενός μόνο ρεπό (και αυτό όποτε έχει την δυνατότητα η υπηρεσία) χωρίς άδειες, με 3 νυκτερινές υπηρεσίες ανά εργαζόμενο.
Αυτονόητο είναι ότι σήμερα 1 Σεπτεμβρίου 2010 που αποχωρούσαν και οι 33 εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο μας, συμβασιούχοι της «Γαληνός», λειτουργούσε με μείον 117 άτομα και η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη.
Αναλυτικότερα:
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ: Εμεινε με έναν οπλίτη φαρμακοποιό και μία βοηθό φαρμακείου (στους απασχολούμενους σε βοηθητικές εργασίες, βοηθό θαλάμου, αποθηκάριο κλπ, φυσικά δεν μπορεί να στηριχθεί το Νοσοκομειακό Φαρμακείο).
Οι επιπτώσεις είναι άμεσες και ορατές όσον αφορά τις παραγγελίες και την ομαλή τροφοδοσία με φάρμακα, ναρκωτικά και υγειονομικό υλικό τόσο στους νοσηλευόμενους όσο και τους εξωτερικούς ασθενείς.
Φυσικά είναι ανύπαρκτος όχι μόνο και ο πιο στοιχειώδης έλεγχος περιστολής δαπανών, αλλά κυρίως κινδυνεύουμε να μείνουμε ξαφνικά από το οποιοδήποτε απαραίτητο φάρμακο με ότι αυτό συνεπάγεται.
ΚΛΙΒΑΝΟΣ: Απέμεινε ένας κλιβανέας στον οποίο οφείλουμε 25 ημέρες κανονική άδεια και 3 ρεπό.
Ακόμα όμως και ο υπάλληλος εργάζεται ακατάπαυστα (επτά ημέρες την εβδομάδα) δεν θα αποφύγουμε τον περιορισμό στο ελάχιστο των τακτικών χειρουργείων, αφού σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουμε όταν προκύψει έκτακτο χειρουργείο, να μην έχουμε αποστειρωμένα χειρουργικά εργαλεία.
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
Επειδή τα τμήματα της νοσηλευτικής υπηρεσίας στην κυριολεξία έχουν αποδεκατισθεί από προσωπικό, σε σημείο που είναι η αδύνατη η κατάρτιση εβδομαδιαίου προγράμματος λειτουργίας τους, πρέπει αναγκαστικά να περιορισθεί η λειτουργία κάποιων τμημάτων ούτως ώστε να υπάρξει και εδώ στοιχειώδης νοσηλεία ασθενών και όχι κλείσιμο κλινικών π.χ.
• Η Β' Χειρουργική κλινική που αποτελεί ένα από τα μεγάλα τμήματα απέμεινε με (4) νοσηλευτές.
Οπως αντιλαμβάνεστε είναι αδύνατη η 24ωρη λειτουργία της.
• Η Α' Παθολογική κλινική που έχει 35 κρεβάτια απέμεινε με 6 (χωρίς ρεπό) νοσηλευτές σε κυκλικό ωράριο οι οποίοι θα εργάζονται καθημερινά και συνεχόμενα Σάββατα, Αργίες, μέχρι τελικής πτώσεως.
• Η Μονάδα Εμφραγμάτων απέμεινε με 6 νοσηλευτές σε κυκλικό ωράριο, οπότε και ισχύει και ότι και στα προαναφερόμενα τμήματα συν το γεγονός ότι είναι Μονάδα και όχι Τμήμα, νοσηλεύει και διασωληνωμένους ασθενείς (υποτίθεται ότι σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. για κάθε διασωληνωμένο ασθενή απαιτείται φροντίδα από 1 νοσηλευτή).
Η συγκέντρωση υπογραφών
Στο κείμενο που υπέγραψαν 500 άτομα ζητώντας την κατάρτηση της ΥΠΕ Πειραιώς Αιγαίου αναφέρονται τα εξής :"Η Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ρόδου αποφάσισε μεταξύ των άλλων τη συλλογή υπογραφών για κατάργηση της 2ης ΥΠΕ και γενικά του θεσμού των ΔΥΠΕ λόγω της αναποτελεσματικής λειτουργίας τους διαχρονικά, όσο αφορά το νοσοκομείο Ρόδου σχετικά με τα αναφερόμενα προβλήματα στο ψήφισμα της συνέλευσης και την αποστολή τους στο γραφείο του πρωθυπουργού. Η πρόταση αυτή είναι συμβατή με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για κατάργηση διαφόρων περιττών υπηρεσιών και Φορέων με σκοπό μεταξύ των άλλων την περιστολή των δαπανών που δημιουργούνται από τη λειτουργία τέτοιου είδους διοικητικών μηχανισμών . Εξυπακούεται ότι κάθε κατάργηση του θεσμού αυτού που
θα είναι στην ουσία αντικατάσταση από ένα άλλο παρόμοιο με άλλη μόνο ονομασία που θα απαιτεί τις ίδιες προϋποθέσεις λειτουργίας είναι παραπλανητική και καταδικαστέα"
Πηγή : ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ Ρόδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε ελεύθερα να κάνετε προτάσεις και σχόλια, χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα. Εάν στην επιλογή προφίλ βάλετε τη λέξη ανώνυμος, δεν μπορεί κανένας να μάθει την ταυτοτητά σας.