Ο Τζώνης μπήκε φουριόζος στο γραφείο και πέταξε την τσάντα του με πάταγο στη βάση του γραφείου του. Κάτι τον είχε εξοργίσει στον δρόμο, γιατί δάγκωνε το πάνω χείλος του, όπως έκανε όταν ο προϊστάμενος του τον έβγαζε από τα ρούχα του με τις δουλειές που του ανέθετε.
-«Τι συμβαίνει, νεαρέ, και είσαι σαν ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί;», τον ρώτησε ο Κατάλευκος.
-«Δεν μπορώ άλλο, ρε αρχηγέ. Οι δρόμοι έχουν γίνει δράμα. Κάθε πέντε μέτρα σε σταματά κάποιος που ζητά λεφτά. Νισάφι πια».
-«Με τους ζητιάνους τα ‘χεις;»....
-«Αυτούς που μας κατάντησαν ζητιάνους βρίζω. Μα, ξέρεις τι γίνεται; Δέκα με σταμάτησαν έως την πλατεία. Ενας ναρκομανής, τρεις-τέσσερις που λέγανε ότι είναι πρόσφυγες, μία ΜΚΟ που μάζευε για τους μετανάστες, μία γυναίκα της ενορίας που μάζευε για τους φτωχούς, ένας Ελληνας άστεγος και μία τσιγγάνα. Ολοι λεφτά θέλανε. Τι είναι αυτό το πράγμα; Πώς καταντήσαμε έτσι;».
-«Σκέψου, δηλαδή, να μπει και Μεγαλοβδομάδα», χαμογέλασε πικρά ο Κατάλευκος. «Πιο πολλοί θα ‘ναι οι ζητιάνοι γύρω από τις εκκλησίες από τους εκκλησιαζόμενους».
-«Πες το ψέματα, ρε αρχηγέ. Εν τω μεταξύ συγχύζομαι γιατί είμαι ψυχοπονιάρης, δεν τους λέω όχι, οπότε τους δίνω όλα μου τα λεφτά και μετά μένω στον άσο».
-«Δεν πειράζει, Τζώνη, θα παραδώσεις καλή ψυχή, οπότε θα έχεις να λαβαίνεις στην άλλη ζωή», γέλασε ξανά ο Κατάλευκος.
-«Ναι, ναι? Μωρέ κι εκεί πάνω, τα ίδια με εδώ θα είναι. Ακου με που σου λέω, αρχηγέ. Ο Θεός έφτιαξε τη γη, ο Θεός έφτιαξε και τον ουρανό. Από πού συμπεραίνεις, λοιπόν, εσύ ότι τα έφτιαξε διαφορετικά;».
-«Λες να υπάρχουν κι εκεί πάνω οι ίδιες αδικίες με εδώ κάτω; Μη μου λες τέτοια και πλησιάζω?».
-«Εγώ πάντως, αρχηγέ, βλέποντας αυτά που γίνονται στη γη, δεν θα ‘βαζα στοίχημα ότι ο ουρανός είναι πιο δίκαιος. Το φαντάζεσαι να πας έως εκεί σίγουρος ότι θα περάσεις καλύτερα κι αυτοί να σε πετάξουνε σε κανένα δυαράκι της κακιάς ώρας με ψωμοτύρι; Και να βλέπεις απέναντι τους απατεώνες της λίστας του Παναμά να τρώνε και να πίνουν σε τίποτα βιλάρες του Παραδείσου;».
-«Ε όχι, ρε Τζώνη, μη μου το χαλάς. Μια ελπίδα μάς έχει απομείνει, ότι θα ανταμειφθούμε που δεν γίναμε απατεώνες, ας μην τη χάσουμε κι αυτή».
-«Βλέπω, αρχηγούλη μου, αρχίζεις και το στριφογυρίζεις στο μυαλό σου, έτσι;».
-«Ε, πέρασα τα εξήντα πέντε, Τζώνη?».
-«Τουλάχιστον, θα μου κάνεις μια χάρη όταν πεθάνεις;».
-«Για λέγε?».
-«Θα μου στείλεις ένα μήνυμα πώς είναι εκεί πάνω; Οπως τα βλέπουμε ή όπως τα λένε οι Γραφές;».
-«Κι όταν το μάθεις, τι θα κάνεις;».
-«Στείλε μου εσύ να ξέρω κι άσε με μετά να κανονίσω εγώ την πορεία μου εδώ κάτω. Αλλά να ξέρω στα σίγουρα...».
H γνώμη μου
Η εμμονή του ΔΝΤ
Η μνημονιακή λαίλαπα της τελευταίας εξαετίας παρέσυρε σχεδόν τα πάντα στο πέρασμά της. Γράφω σχεδόν, διότι τις αναπηρικές συντάξεις και τα αντίστοιχα επιδόματα δεν τα πείραξε. Είναι από τους ελάχιστους τομείς που οι κυβερνήσεις διαχρονικά προστάτευσαν αποτελεσματικά έναντι των απαιτήσεων των δανειστών και ορθώς έπραξαν, καθότι ο ανάπηρος είναι η πλέον ευάλωτη ομάδα του ελληνικού πληθυσμού. Σε όλες τις διαπραγματεύσεις που έγιναν από το πρώτο Μνημόνιο, οι ανάπηροι έμπαιναν στο στόχαστρο των δανειστών, αλλά οι κυβερνήσεις τελικά το αποσοβούσαν.
Τώρα μαθαίνουμε ότι το ΔΝΤ επιμένει να χορηγούνται τα επιδόματα με εισοδηματικά κριτήρια. Αν περάσει τέτοιο μέτρο, η ζωή των αναπήρων θα επιδεινωθεί τάχιστα, αφού έως σήμερα το αναπηρικό επίδομα δίδεται ανεξάρτητα από τησύνταξη, για παράδειγμα. Ο λόγος είναι απλός: Η σύνταξη είναι για να ζήσει όπως κάθε άλλος άνθρωπος, αλλά το αναπηρικό επίδομα είναι για να έχει την περαιτέρω βοήθεια την οποία κάνει υποχρεωτική η εκ γενετής ή η επίκτητη αναπηρία του. Κανένας δεν τόλμησε να τα πειράξει έως σήμερα, θα το κάνει μια κυβέρνηση της Αριστεράς;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε ελεύθερα να κάνετε προτάσεις και σχόλια, χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα. Εάν στην επιλογή προφίλ βάλετε τη λέξη ανώνυμος, δεν μπορεί κανένας να μάθει την ταυτοτητά σας.