..
Είναι, πράγματι, απογοητευτική η αντιμετώπιση που έχουν τέτοια ζητήματα από τον συντηρητισμό των συστημάτων αλλά και από τις φοβικές διαθέσεις της κοινής γνώμης. Στην πραγματικότητα, ούτε ένα κόμμα με ξεπερασμένες δομές ούτε και μια κοινωνία φοβικού συντηρητισμού θέλει να συζητήσει για την εξέλιξη των θεσμών. Αρκείται να φαντασιώνεται αλλαγή προσώπων και εμφάνιση νέων «μαγικών» λύσεων αλλά αδιαφορεί για το πώς θα αλλάξει τις διαδικασίες.
Μα δεν είναι εξοργιστικό; Δεν μας απασχολεί που οι τραγικές μειοψηφίες αποφασίζουν σε πανεπιστήμια, σε συνδικαλιστικά όργανα, σε συνελεύσεις; Διαπιστώνουμε μόνο, με υποκριτική απογοήτευση, ότι σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες, δεν ψήφισε στις βουλευτικές εκλογές και γελάμε με τις κωμικές φιγούρες που εκλέγονται στη Βουλή, στα Δημοτικά Συμβούλια και στις Περιφέρειες.
Όσο για τη ΝΔ, πώς φαντάζονται ότι θα διεξαχθούν οι εκλογές τους; Ποιοι μηχανισμοί θα αναλάβουν να τις διεκπεραιώσουν; Aυτοί που εξέλεξαν τον Σαμαρά, σπρώχνοντας το κόμμα και ολόκληρη τη χώρα στον γκρεμό; Αλήθεια, για φανταστείτε ένα «εκλογικό κέντρο» στην επαρχία, τη μέρα των εσωκομματικών εκλογών: Εγώ βλέπω εφορευτική επιτροπή από μερικούς «ευεργετηθέντες καλοθελητές» των παλιών δικτύων και στην ουρά -αν υπάρξει ουρά- υπερήλικες συνταξιούχους και ελάχιστους γραφικούς νέους.
Αυτοί δηλαδή που εξέλεξαν τότε και τον Σαμαρά με τα γνωστά αποτελέσματα. Ποιος σοβαρός άνθρωπος θα του ‘ρθει όρεξη κυριακάτικα να πάει να ψηφίσει για ένα κόμμα που συνεχίζει να ζει στη δεκαετία του '90; Ας είμαστε σοβαροί τώρα.
Και καλά ο Μεϊμαράκης και ο Άδωνις που έχουν μεγάλο κοινό γερόντων. Ο ένας επειδή πήρε το χρίσμα από τον «Αρχιμύστη» και ο άλλος από τις εκπομπές του. Ο Τζιτζικώστας και ο Μητσοτάκης από ποιους νομίζουν ότι θα εκλεγούν;
H ηλεκτρονική ψηφοφορία θα άλλαζε εντελώς τη φιλοσοφία και της διαδικασίας και της αξίας του θεσμού. Θα έβαζε στο παιχνίδι πάρα πολλούς νέους ανθρώπους και θα έδινε κίνητρο ενδιαφέροντος σε καινούριες ομάδες του εκλογικού σώματος να ασχοληθούν με ένα κόμμα που χρειάζεται ανανέωση και εκσυγχρονισμό. Η ταυτοποίηση με τη φυσική παρουσία θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας με την εγγραφή στο σύστημα στα γραφεία του κόμματος ή και ηλεκτρονικά. Οι υπεύθυνοι του συστήματος «Ζευς» είναι πανέτοιμοι να συνεργαστούν, εάν βέβαια τους το ζητήσει το κόμμα. Έτσι την ημέρα των εκλογών, η διαδικασία θα έμπαινε σε ένα κοινό ηλεκτρονικό σύστημα. Κάποιοι θα ψήφιζαν από το σπίτι τους και στα κλασικά εκλογικά τμήματα, η ψήφος στον φάκελο του «παππού» θα μπορούσε μετά, με ένα κλικ, από τη εφορευτική επιτροπή, να καταχωρισθεί στο σύστημα.
Σε ένα άρθρο δεν είναι δυνατόν να αναλυθεί το απόλυτο αδιάβλητο της διαδικασίας αλλά το σύστημα «Ζευς» που χρησιμοποιείται συνέχεια σε πανεπιστήμια, σε άλλα κόμματα και σε πολλές ψηφοφορίες μπορεί να εγγυηθεί τα πάντα. Στο κάτω-κάτω, για την ταυτοποίηση των ψηφοφόρων, ας περιμένουν στη ΝΔ, δίνοντας όριο έναν μήνα για να προλάβουν. Βιάζονται τόσο πολύ για να εκλέξουν αρχηγό από μία μειοψηφική και γερασμένη βάση της κοινωνίας;
Ο Τζιτζικώστας και ο Μητσοτάκης πρέπει να επιμείνουν γιατί είναι προς το συμφέρον τους να εξελιχθεί η βάση του κόμματος. Και, στην τελική, αν θέλουν να αλλάξουν τα πάντα στη χώρα, όπως λένε, ας το ξεκινήσουν από τον εαυτό τους. Δύσκολα θα το καταφέρουν με τους παλαιολιθικούς μηχανισμούς της ΝΔ αλλά είναι ευκαιρία να ανοίξουν τουλάχιστον τη συζήτηση για την κοινωνία.
photo: Nick Paleologos / SOOC
Click here to
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε ελεύθερα να κάνετε προτάσεις και σχόλια, χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα. Εάν στην επιλογή προφίλ βάλετε τη λέξη ανώνυμος, δεν μπορεί κανένας να μάθει την ταυτοτητά σας.