...χρησιμοποιούσαν τα «μαγικά» των διμερών συμφωνιών με το Λουξεμβούργο για να πληρώνουν εταιρικό φόρο 0. 0115% αντί για 29%.
Εισαγγελείς κατά φοροφυγάδωνΗ ομάδα που ιδρύθηκε από την πρώην εισαγγελέα και νυν πράσινη ευρωβουλευτή της Γαλλίας Εύα Ζολί -έστειλε τον ΥΠΕΞ της Γαλλίας, Ρολάν Ντιμά, κατηγορούμενο- γνωρίζει ότι η φορολογική πολιτική παραμένει προνόμιο των εθνικών νομοθετικών εξουσιών και ότι σύμφωνα με τον νόμο του Λουξεμβούργου, οι διμερείς συμφωνίες των 340 εταιρειών με την κυβέρνηση του μεγάλου Δουκάτου δεν θα έχουν την παραμικρή τύχη στο ίδιο το Λουξεμβούργο. Τι γίνεται όμως με τις συμφωνίες αυτές στις χώρες όπου έχουν τις έδρες τους οι εταιρείες που τις κατάρτισαν με τις φορολογικές υπηρεσίες του μεγάλου Δουκάτου;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια του Χοακίν Αλμούνια, έχει διατάξει έρευνα σε τρεις περιπτώσεις (Apple, Starbucks, Amazon) που αφορούν στα ειδικά φορολογικά καθεστώτα της Ιρλανδίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου. Πρόκειται για έρευνες που έχουν σχέση με παράνομη κρατική ενίσχυση. Η ίδια η Ζολί είπε χθες στην «Καθημερινή» ότι στα πλαίσια του ΟΟΣΑ οι πλούσιες χώρες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης ανέχονται τους φορολογικούς παραδείσους για να εξασφαλίζουν έτσι παράνομες επιδοτήσεις μέσω φορολογικών εκπτώσεων στις επιχειρήσεις τους.
Εισαγγελείς κατά φοροφυγάδωνΠιθανά αυτή η προσέγγιση να έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας στο δικαστήριο απ’ ό,τι η επίκληση των ποινικών δικαστηρίων στα οποία αν αποτύχουν οι εισαγγελείς θα πρέπει οι χώρες τους να πληρώσουν μεγάλες αποζημιώσεις σε εκείνους που προηγούμενα θα έχουν κατηγορήσει. Υπάρχουν ωστόσο και έννομες τάξεις όπως η γαλλική που δεν δέχεται την ύπαρξη εικονικών συμφωνιών έστω και να έχουν συνταχθεί ανάμεσα σε οντότητες της ίδιας επιχείρησης με στόχο τη μείωση των φόρων που αυτή πληρώνει.. Για την ώρα οι πολιτικοί φίλοι της κας Ζολί θα δώσουν κάποια επαγγελματική προοπτική στον νεαρό ελεγκτή της Price waterhouse Coopers (PWC) που έδωσε στη διεθνή κοινοπραξία δημοσιογράφων τις φορολογικές συμφωνίες της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου με τις 340 εταιρείες. Στο Λουξεμβούργο είναι δύσκολο να βρει εργοδότη…
Πηγή: protagon.gr
Click here to
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε ελεύθερα να κάνετε προτάσεις και σχόλια, χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα. Εάν στην επιλογή προφίλ βάλετε τη λέξη ανώνυμος, δεν μπορεί κανένας να μάθει την ταυτοτητά σας.