Το είπε ο δήμαρχος, μετά τις τελευταίες καταρρακτώδεις βροχές , που προκάλεσαν και πάλι καταστροφές σε πολλές περιοχές. Η διαπίστωση ότι, κάθε φορά που βρέχει, το νησί πνίγεται, αλλά και η πρόβλεψη(!) ότι από εδώ και στο εξής θα έχουμε συχνά καιρικά φαινόμενα, ανάλογης έντασης, οδηγεί πολύ εύκολα στο συμπέρασμα ότι η αντιπλημμυρική προστασία του νησιού είναι ξεπερασμένη και χρειάζεται να ενισχυθεί, προσαρμοζόμενη στα νέα δεδομένα. Η δεύτερη σκέψη που ακολουθεί, αφορά την εξεύρεση κονδυλίων για την κατασκευή τους.....
....
Θα είχαν μια λογική όλα τα παραπάνω, αν πράγματι η Ρόδος είχε αντιπλημμυρική θωράκιση όλα αυτά τα χρόνια και μόνο τελευταία, λόγω της κλιματικής αλλαγής, κρίνεται ανεπαρκής. Εν τούτοις, αυτό δεν συμβαίνει. Η Ρόδος ήταν ανέκαθεν παραδομένη στο έλεος των καιρικών συνθηκών, ενώ κάθε χρόνο η κατάσταση γινόταν χειρότερη, αφού σταδιακά έχανε από τις πυρκαγιές την φυσική της θωράκιση. Οι αλλεπάλληλες καταστροφές, με χειρότερη τη θεομηνία του περασμένου Νοεμβρίου, που άφησε πίσω της τέσσερις ανθρώπους νεκρούς, ανέδειξε σε όλη τη «μεγαλοπρέπεια» την ανεπάρκεια των υποδομών, αλλά κυρίως την ανεπάρκεια αυτών που είχαν την ευθύνη γι αυτές.
Έχει σημασία να τονιστεί ότι η συζήτηση αυτή αφορά σε ένα νησί, στο οποίο έχει εισρεύσει τις τελευταίες δεκαετίες πακτωλός χρημάτων για τις υποδομές του. Σήμερα, αυτοί που διαχειρίστηκαν τα κονδύλια όλα αυτά τα χρόνια, ομολογούν ότι η Ρόδος είναι ανοχύρωτη και σκοπεύουν να αναζητήσουν και άλλα χρήματα για να καλύψουν τις δικές τους ευθύνες, τις δικές τους αστοχίες, τη δική τους λανθασμένη ιεράρχηση αναγκών και προτεραιοτήτων.
‘Αλλωστε, για να μιλά κανείς για την ανάγκη επανασχεδιασμού της αντιπλημμυρικής θωράκισης του νησιού, προϋποτίθεται η ύπαρξη κάποιου προγενέστερου σχεδιασμού αντιπλημμυρικών έργων, που τώρα πρέπει να επικαιροποιηθεί. Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία να απαντήσουν οι ιθύνοντες αν το νησί είχε μέχρι σήμερα κάποιον έστω υποτυπώδη αντιπλημμυρικό σχεδιασμό και τι προβλέπει. Να απαντήσουν αν το νησί έχει αντιπλημμυρικά έργα και ποια είναι αυτά.
Διότι, μόνο γέλιο προκαλεί, λόγου χάρη, το αντιπλημμυρικό έργο του Αρχαγγέλου ( ο ποταμός που τον περιόρισαν με τοιχία και χρειάστηκε μετά να του ανοίξουν αυτοσχέδιες τρύπες για να πέφτει μέσα το νερό από τους πλημμυρισμένους δρόμους) ή το αντιπλημμυρικό έργο των Απολλώνων, που όπως αποκάλυψε η ΠΡΟΟΔΟΣ, δεν λέει να τελειώσει από το 1995!Δεν φταίνε τα καιρικά φαινόμενα όταν ακόμη και τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν σε κάποια σημεία του νησιού, έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, ως εκ τούτου, την ώρα που πρέπει αποδεικνύονται μη λειτουργικά.
Ούτε μπορεί να σου φταίνε τα καιρικά φαινόμενα και ο «παλιός», ξεπερασμένος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός, όταν δεν λειτουργούν τα αρμόδια όργανα Πολιτικής Προστασίας ή όταν δεν υπάρχει άνθρωπος να ρίξει μια ματιά στα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.
Για να τελειώνει λοιπόν η ιλαροτραγωδία με τα αντιπλημμυρικά έργα και για να ξέρουν οι κάτοικοι αυτού του νησιού για ποιους λόγους υφίστανται τις αλλεπάλληλες καταστροφές, επιβάλλεται οι υπεύθυνοι να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις:
Πόσα χρήματα έχουν πάρει όλα αυτά τα χρόνια από τα κοινοτικά προγράμματα για τις υποδομές του νησιού;
Πόσα δαπάνησαν ειδικά για την αντιπλημμυρική προστασία;
Πόσα χρήματα ήρθαν εκτάκτως στο νησί (Νομαρχία – Περιφέρεια) κάθε φορά που συνέβαινε μια μεγάλη πυρκαγιά ή πλημμύρα, ανεμοστρόβιλος κλπ;
Πόσα χρήματα έρχονται κάθε χρόνο στο Δήμο Ρόδου για δράσεις Πολιτικής Προστασίας; Ποιες δράσεις Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκαν και που ακριβώς διατέθηκαν;
Κάποια στιγμή, πρέπει επιτέλους να μιλήσουν οι αρμόδιοι με συγκεκριμένα στοιχεία. Με τα κονδύλια που διαχειρίστηκαν και τα έργα που υλοποιήθηκαν. Για να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη γιατί το νησί παραμένει ανοχύρωτο, γιατί καταστρέφονται περιουσίες και γιατί χάνονται ανθρώπινες ζωές.
Ρένα Παυλάκη - Διακίδη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε ελεύθερα να κάνετε προτάσεις και σχόλια, χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα. Εάν στην επιλογή προφίλ βάλετε τη λέξη ανώνυμος, δεν μπορεί κανένας να μάθει την ταυτοτητά σας.