Απλά τα πράγματα, πριν επιχειρήσεις να σπιλώσεις κάποιον αποκαλώντας τον «πουλημένο» ή «εγκάθετο»: Το “blame game” όμως με την «λάσπη» στον … «ανεμιστήρα» δεν μπορεί να συνεχιστεί, γιατί πολύ απλά αποπροσανατολίζει τον κόσμο και ουσιαστικά «σκεπάζει» και ανεπάρκειες..
...
Ένα τέτοιο “blame game” βίωσαν για τα καλά οι συντάκτες του υπουργείου Οικονομικών κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όταν είχαν να κάνουν με έναν υπουργό που έφτανε να διαψεύδει ακόμη και αυτά που δήλωσε μπροστά … στην κάμερα! Η δουλειά του δημοσιογράφου για κάποιους είναι απλά η καταγραφή των γεγονότων: Μέσα σε αυτά τα «γεγονότα» όμως είναι για παράδειγμα και η ψήφιση ενός Τρίτου Μνημονίου… Και επειδή ο δημοσιογράφος που σέβεται τον εαυτό του, οφείλει να το διαβάσει, να το κατανοήσει και κατόπιν να το μεταφέρει στον κόσμο που διψά για πληροφόρηση (…και που μάλιστα εάν του την δώσεις λειψή κινδυνεύεις να κατηγορηθείς ως «δοτός» που κρύβει αλήθειες) και να μην συμπεριφερθεί όπως κάποιοι πολιτικοί που ομολογούσαν ότι ψήφισαν… αλλά δεν διάβασαν το Μνημόνιο, κάπου θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δουλειά των δημοσιογράφων είναι και να ερμηνεύουν τα γεγονότα. Φανταστείτε λοιπόν εάν μέναμε στην «μεταφορά» των δεδομένων τι θα καταλάβαινε ο καθένας μας εάν του έλεγες -για παράδειγμα- «Πέρασε στο Μνημόνιο η αντικατάσταση της παραγράφου γ, του άρθρου 21, του νόμου 1543/12, με τροποποίηση της υποπαραγράφου β. της παραγράφου 1, του άρθρου 9, του νόμου 4115/14, που έρχεται να καταργήσει τις προβλέψεις της παραγράφου στ’ του άρθρου 5 του νόμου 3453/72»… Θα καταλάβαινε κανείς οτιδήποτε; Φυσικά και όχι.. Ενώ εάν πεις: «Καταργείται το δικαίωμα σύνταξης στα 60 χρόνια για όσους έχουν 40 έτη ασφάλισης, σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο» τότε όλοι θα το καταλάβουν και για τα καλά μάλιστα.. Δουλειά του δημοσιογράφου λοιπόν είναι μεταξύ άλλων να ερευνά και να ερμηνεύει τα γεγονότα, όσο και εάν κάποιοι θέλουν να περιορίσουν αυτό το δικαίωμα.. Και σχεδόν υποχρέωσή του είναι να ρωτάει..
Αφορμή για αυτές τις σκέψεις η επίθεση που εξαπέλυσε ο Τρύφωνας Αλεξιάδης σε έναν φίλο και εξαιρετικά καταρτισμένο οικονομικό συντάκτη τον Γιώργο Παππού. Και είναι άδικο (πέρα ίσως από … «κουτοπόνηρο») ένας υπουργός να κατηγορεί ως «στημένο» και «ψεύτη» έναν άνθρωπο που απλά έκανε την δουλειά του και μάλιστα απόλυτα εντός των όποιων «άτυπων» κανόνων.. Ρώτησε ως όφειλε -εκείνον που είχε υποδείξει ο ίδιος ο Τρύφωνας Αλεξιάδης ως «σύνδεσμό» του με τους δημοσιογράφους- και αυτός και άλλοι συνάδελφοι συντάκτες το πώς θα αντιμετώπιζε το υπουργείο το «κενό» νόμου που υπήρχε με την συλλογή αποδείξεων και τι θα περιελάμβανε το φορολογικό «πακέτο» . Έλαβε και μάλιστα δια ηλεκτρονικού μηνύματος –και ορθώς βέβαια- τις σχετικές απαντήσεις από τον συνεργάτη του υπουργού: Εκείνη που ξεχώριζε ήταν «η νομοτεχνική διάταξη για τις αποδείξεις και του 2015».. Η αναφορά αυτή έφερε και ένα νέον κύκλο τηλεφωνημάτων και συζητήσεων με συνεργάτες του υπουργού προς επιβεβαίωση των όσων ουσιαστικά «αποτύπωνε» αυτή η φράση.. ότι δηλαδή το αφορολόγητο θα συνδεόταν με τις αποδείξεις, κάτι που συνέβη και το 2014. Όπως ήταν λογικό κάθε μέσο που σέβεται τον εαυτό του, θα αναδείκνυε το θέμα «καυτηριάζοντας» το γεγονός ότι κάτι τέτοιο θα ήταν τρελό γιατί κανείς δεν θα μπορούσε να μαζέψει μέσα σε 20 ημέρες τις αποδείξεις που θα έπρεπε να είχε συγκεντρώσει μια ολόκληρη χρονιά για να τεκμηριώσει το αφορολόγητο..
Επειδή λοιπόν όλοι εδώ ένα «χωριό» είμαστε, καλό είναι να μην σπεύδουμε να ρίχνουμε «λάσπη στον ανεμιστήρα» ή να λέμε «μισές αλήθειες», ιδίως αν δεν έχουμε πλήρη γνώση των γεγονότων..
Πηγή:: http://www.matrix24.gr/2015/12/na-pii-ine-i-vromiki/#sthash.0LQq61kF.dpuf
Click here to
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε ελεύθερα να κάνετε προτάσεις και σχόλια, χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα. Εάν στην επιλογή προφίλ βάλετε τη λέξη ανώνυμος, δεν μπορεί κανένας να μάθει την ταυτοτητά σας.