Η Κοινωνία δε χτίζεται σε μία παλάμη που ζητιανεύει,
αλλά σε αυτή που σφίγγεται σε μία γροθιά

Πέστα Χρυσόστομε !

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

«Ανακωχή» Ελλάδας - ΕΕ μετά τα μέτρα για το προσφυγικό


«Ανακωχή» Ελλάδας - ΕΕ μετά τα μέτρα για το προσφυγικόΤα συμπεράσματα του Συμβουλίου των Βρυξελλών για τη μετανάστευση
Ιωάννης Γ. Αντύπας
Απομακρύνεται, προς το παρόν, το σενάριο αποπομπής της χώρας από τη Ζώνη Σένγκεν - Μουζάλας: Να σταματήσουν τα παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας - Άσελμπορν: Δεν υπάρχει τρόπος να βγει μια χώρα από τη Σένγκεν - Αβραμόπουλος: Να ενισχύσουμε τη Σένγκεν, όχι να την καταστρέψουμε...

...

Απομακρύνεται, προς το παρόν, ο κίνδυνος αποπομπής της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, καθώς το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, που συνεδρίασε απόψε στις Βρυξέλλες, έκρινε ότι οι κινήσεις που έκανε τις τελευταίες μέρες η Ελλάδα, αποδεχόμενη, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη δυνάμεων της Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το θέμα, ωστόσο, αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου περί τα μέσα Δεκεμβρίου, στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.


Σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, είπε ότι είναι καιρός να πάψουν τα παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας και τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από τη Ζώνη Σένγκεν, καθώς η απάντηση, όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι «περισσότερη Σένγκεν».


Ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε πως στην Ελλάδα υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αλλά αναγνωρίστηκε η προσφορά της, ενώ έκανε λόγο για εχθρική αντιμετώπιση ορισμένων κρατών-μελών, που ζήτησαν ακόμα και την αποστολή στρατού στην Ελλάδα, για να ελέγξει τα σύνορά της.


Ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε, χωρίς πάντως να δεχθεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, πως η μεταναστευτική κρίση δεν αποτελεί πρόβλημα της Ελλάδας και μπορεί να ελεγχθεί μόνο εντός της Τουρκίας.


Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, η Ελλάδα δέχθηκε επιβράβευση για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την καλύτερη περιφρούρηση των συνόρων της, αλλά και για την καταγραφή των μεταναστών. Επίσης, απορρίφθηκαν οι κατηγορίες που ήθελαν την Ελλάδα να μην κάνει τίποτα για έλεγχο.


Ο υπουργός τόνισε για άλλη μια φορά πως η λύση δεν μπορεί να έρθει από απλά ισχυρότερη αστυνόμευση των ελληνικών συνόρων, αλλά από συντονισμένη δράση στη Τουρκία, έτσι ώστε να καμφθούν τα αλλεπάλληλα κύματα μεταναστών.


Μάλιστα, τόνισε πως πολιτικός άλλου κράτους-μέλους, του προσέφερε και βοήθεια με τη μορφή 100.000 στρατιωτών για τη φύλαξη των συνόρων, κάτι που όμως δεν δέχθηκε ο υπουργός.


Τέλος, εκτιμώντας πως οι προσπάθειες της Ελλάδας «έγιναν κατανοητές» ο υπουργός Γιάννης Μουζάλας ολοκλήρωσε πως η ζώνη του Σένγκεν αποτελεί ένα «κοινό όραμα ελευθερίας και ασφάλειας» το οποίο «δεν υπερασπίζεται όμως χωρίς αλληλεγγύη».



Άσελμπορν: Δεν υπάρχει τρόπος να βγει μια χώρα από τη Σένγκεν
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου και προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ για θέματα μετανάστευσης, Ζαν Άσελμπορν, κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο, ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχει τρόπος να βγει μια χώρα από τη Σένγκεν, η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων είναι εθνική απόφαση».

Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίηση του Συμβουλίου για τις κινήσεις που έκανε την Πέμπτη η Ελλάδα σχετικά με την επέκταση των δραστηριοτήτων της Frontex στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, μετά τη σύσταση της Κομισιόν.


«Πρέπει να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ζώνης» τόνισε ο Άσελμπορν, χαρακτηρίζοντας «σωστή κίνηση» τις ομάδες ταχείας επέμβασης στα σύνορα (Rabit), που αναμένεται να αναπτυχθούν στο Aιγαίο.



Κομισιόν: Υλοποιήστε άμεσα τις υποσχέσεις σας για τα «hotspots»
Τα θετικά μηνύματα για την ελληνική πλευρά είχαν έρθει, νωρίτερα, από την Κομισιόν, καθώς ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, χαιρέτισε τη λήψη μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, που δέχθηκε τα αιτήματα των Ευρωπαίων εταίρων της, ιδιαίτερα όσον αφορά στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων.

Οι απαιτήσεις αυτές είχαν φέρει την κυβέρνηση απέναντι σε σενάρια εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, εάν δεν δεχόταν να αναπτυχθούν δυνάμεις της Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, δεν ενεργοποιούσε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, αλλά και δεν επισπεύσει τη δημιουργία κέντρων υποδοχής (hotspot) στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου -μόλις χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στο εν λόγω ζήτημα.


Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως η Επιτροπή υποδέχεται τις νέες εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει τώρα από τις ελληνικές αρχές να υλοποιήσουν εντός του χρονικού περιθωρίου τις δεσμεύσεις τους για ανάπτυξη νέων κέντρων υποδοχής στα ελληνικά νησιά.


Συγκεκριμένα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε: «Σχετικά με τα κέντρα υποδοχής (hotspot), η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη θέση της να υλοποιήσει πέντε νέα κέντρα υποδοχής. Υπάρχει ήδη ένα στη Λέσβο και η εργασία επισπεύδεται στα υπόλοιπα νησιά. Ελπίζουμε να υπάρξει απτή πρόοδος πριν το τέλος του έτους, όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας».



Αβραμόπουλος: Ενωμένοι στον κοινό μας στόχο
Από την πλευρά του, την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για την Ευρωπαϊκή Αστυνομία ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου, που έλαβε χώρα μεσούσης της Συνόδου στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Για τη θέση σε ισχύ των συμπεφωνημένων απαιτείται πλέον μόνο η υπερψήφισή τους από το Ευρωκοινοβούλιο. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό αρχίζει από 1/1/2016 η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου (ECTC) της Europol.


Όσο για το προσφυγικό και τη Ζώνη Σένγκεν, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε: Σημειώσαμε μια πολύ σημαντική πρόοδο από τότε που υιοθετήσαμε την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση. Ωστόσο, τα κράτη-μέλη δεν έχουν ακόμα εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις και τα συμφωνηθέντα.


Μπορούμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά μόνο εάν όλοι πραγματοποιήσουν τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις τους.


Γι' αυτόν το λόγο παροτρύνω όλους τους αρμόδιους Υπουργούς να επιταχύνουν τη διαδικασία μετεγκατάστασης από την Ελλάδα και την Ιταλία και να διαθέσουν τα απαραίτητα μέσα που θα βοηθήσουν στο να καταστούν τα hotspots πλήρως λειτουργικά.


Το σύστημα θα λειτουργήσει μόνο ένα εφαρμοσθούν ΟΛΑ τα επιμέρους τμήματα του μηχανισμού μετεγκατάστασης.


Χθες σημειώθηκαν σημαντικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ζήτησε την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, την ανάπτυξη των Ομάδων Ταχείας Συνοριακής Επέμβασης (RABIT) και την συμφωνία με τον Frontex για τα χερσαία σύνορά της με την FYROM.


Η Κύπρος υπήρξε η πρώτη χώρα η οποία ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Ελλάδας για πολιτική προστασία. Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να ακολουθήσουν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και να στείλουν προσωπικό και συνοριοφύλακες στον Frontex για την στήριξη της Ελλάδος.


Ωστόσο δεν πρόκειται μόνο για την Ελλάδα και την Ιταλία. Ολοένα και περισσότερες χώρες επηρεάζονται από την κρίση, στο Νότο, στην Ανατολή και στο Βορρά.


Επισκέφθηκα τη Σουηδία νωρίτερα αυτή τη βδομάδα και θα μεταβώ στο Σαράγιεβο την επόμενη εβδομάδα για την Σύνοδο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης Δυτικών Βαλκανίων - ΕΕ προκειμένου να εξετάσουμε με τους εταίρους μας στην περιοχή όλες τις κοινές δράσεις και δεσμεύσεις που έχουν συμφωνηθεί στη προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια του Οκτωβρίου.


Τα κράτη-μέλη πρέπει επίσης να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εφαρμογή των αποφάσεων επιστροφής των παράτυπων μεταναστών και, όπως πάντα, η Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει.


Ενώ ασχολούμαστε με την επείγουσα αυτή κατάσταση, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την ευρύτερη εικόνα και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε συνολικά και για τη νόμιμη μετανάστευση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που οι υπουργοί σήμερα συμφώνησαν σε νέους κοινούς κανόνες μετανάστευσης για τους φοιτητές, τους ερευνητές, τους ασκούμενους και τους εθελοντές από τρίτες χώρες.

Σχετικά με την Σένγκεν, παρά τις δυσκολίες που ζούμε με την προσφυγική κρίση, το πρόβλημα δεν είναι η Σένγκεν. Αντίθετα, πρέπει να την αξιοποιήσουμε ώστε να γίνει μέρος της λύσης. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με τη σωστή εφαρμογή των κανόνων της, αλλά και μέσω της ενίσχυσης των ελέγχων στα σύνορα μας, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και την ανταλλαγή πληροφοριών.


Το έχω ξαναπεί, και το επαναλαμβάνω: είναι ακριβώς με την εφαρμογή των κανόνων, με τη χρήση του συστήματος, ώστε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών μας. Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ενίσχυση της Σένγκεν και τη βελτίωση της, και όχι να την καταστρέψουμε.


Παράλληλα, με την επικείμενη πρόταση μας που θα κατατεθεί για την δημιουργία μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής, θα διερευνήσουμε την δυνατότητα να υπάρξουν τροποποιήσεις στην Σένγκεν για να καταστούν δυνατοί οι συστηματικοί έλεγχοι των πολιτών της ΕΕ στα εξωτερικά σύνορα -όπως ζητήθηκε από το Συμβούλιο στην τελευταία συνάντηση.


Περαιτέρω, ο Έλληνας Επίτροπος σημείωσε ότι το Συμβούλιο κατέληξε και σε συμφωνία στο ζήτημα του PNR, για την ανταλλαγή δηλαδή μεταξύ των αρμόδιων αρχών, στοιχείων των επιβατών αεροπορικών πτήσεων.


Ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι η Κομισιόν υπέβαλε πρόταση οδηγίας για την τρομοκρατία με τις διατάξεις της οποίας ποινικοποιούνται όχι μόνο οι τρομοκρατικές πράξεις αλλά και όλες οι προπαρασκευαστικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης, της εκπαίδευσης και της χρηματοδότησης των τρομοκρατών, σε όλη την ΕΕ.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέδωσε επιπροσθέτως ένα επιχειρησιακό σχέδιο δράσης σχετικά με την παράνομη κατοχή και διακίνηση όπλων και πυρομαχικών εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.


«Η λήψη επιπρόσθετων μέτρων, με στόχο να βελτιωθούμε στη μάχη κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, είναι μία βασική δράση που προβλέπεται στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια» σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος τόνισε: «Πρέπει να στερήσουμε από τους τρομοκράτες και τις τρομοκρατικές οργανώσεις τα χρηματικά μέσα που ευνοούν το σχεδιασμό και την εφαρμογή των απάνθρωπων στόχων τους».


Σε σχέση με την ανταλλαγή πληροφοριών, ο Επίτροπος «παρότρυνε για μία ακόμη φορά τους αρμόδιους υπουργούς να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να εφαρμόσουν τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να καταστεί δυνατή η πλήρης χρήση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν, ιδίως σε ό,τι αφορά τους υπόπτους ξένους τρομοκράτες μαχητές».


«Η δράση μας δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στο σήμερα. Βιώνουμε την περίοδο αυτή στιγμές στις οποίες δοκιμάζονται η ενότητα και η συνεργασία της ΕΕ, καθώς και η ασφάλεια των πολιτών μας» δήλωσε εμφατικά ο κ. Αβραμόπουλος συμπληρώνοντας: «Χρειάζεται να είμαστε ενωμένοι στον κοινό μας στόχο. Η ασφάλεια και οι ελευθερίες των πολιτών μας αποτελούν τις κύριες προτεραιότητές μας, και είμαστε αποφασισμένοι να τις προστατεύσουμε».

Πηγή:ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


Click here to

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε ελεύθερα να κάνετε προτάσεις και σχόλια, χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα. Εάν στην επιλογή προφίλ βάλετε τη λέξη ανώνυμος, δεν μπορεί κανένας να μάθει την ταυτοτητά σας.

Related Posts with Thumbnails
Δυναμή μας στο νέο Blog Ρόδου, είναι η δική σας συμμετοχή, με τις προτάσεις και τα σχόλια σας.


Μη ψιθυρίζετε. Φωνάξετε δυνατά την άποψη σας.

greek blog, blogs, greek blogger,bloggers, ksipnistere, rc-café, epirus-ellas, rodosblog-xrisostomos, xrisostomos, xrysostomos, χρυσόστομος blog, ktikio, kafeneio-gr, kafeneio, tro-ma-ktiko, akommatistoi-istologoi, taxalia, press-gr, rc-café, olympia.gr, troktiko, tro-kti-ko, fimotro, gazzetta.gr, gazzetta.gr, news24gr, totefteri, sarotiko, apneagr,greek blog, blogs, greek blogger,bloggers, ksipnistere, rc-café, epirus-ellas, rodosblog-xrisostomos, xrisostomos, xrysostomos, χρυσόστομος blog, ktikio, kafeneio-gr, kafeneio, tro-ma-ktiko, akommatistoi-istologoi, taxalia, press-gr, rc-café, olympia.gr, troktiko, tro-kti-ko, fimotro, gazzetta.gr, gazzetta.gr, news24gr, totefteri, sarotiko, apneagr,troktiko73-10.blogspot Ακομματιστοι Ελληνες Ιστολογοι

πέστα Χρυσόστομε,Pesta Xrysostome,pesta Χρυσόστομε


Τι γράφουν οι bloggers σήμερα


Xrisostomos Rodos Blog

Xrisostomos Rodos Blog

The Secret Real Truth

The Secret Real Truth

oxaxanoulis

oxaxanoulis

Stat