...
Η σύσκεψη τέλειωσε χωρίς συνέντευξη τύπου και δίχως κοινή δήλωση, με τους Ευρωπαίους να θέτουν θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση και με την σκληρή στάση των Φινλανδών και των Γερμανών να βάζουν φωτιά.
Θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας σήμερα στις 11π.μ. (ώρα Βελγίου), δήλωσε ο εξερχόμενος από τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
Έγιναν εις βάθος συζητήσεις επί των ελληνικών προτάσεων, είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Συζητήσαμε επίσης θέματα που αφορούν τη χρηματοοικονομική στήριξη, αλλά και το ζήτημα της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης, ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη».
Αισιόδοξοι δήλωσαν κατά την αποχώρησή τους εμφανίστηκαν τόσο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, όσο και ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.
Για πρόοδο στο ελληνικό ζήτημα έκανε λόγο και ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλ. Στουμπ, ο οποίος ωστόσο φέρεται να υιοθετεί την πιο σκληρή στάση σε σχέση με τους ομολόγους του, προβάλλοντας αντίσταση σε τρίτο πακέτο για την χώρα μας.
«Οι ελληνικές προτάσεις δεν είναι αρκετές αλλά είμαστε έτοιμοι να σκεφτούμε εναλλακτικές»σημείωσε ο Στουμπ.
Το Eurogroup θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο στις 12.00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), ενώ θα ακολουθήσει η Σύνοδος Κορυφής.
Ισχυρές πιέσεις για εγγυήσεις
Οι εταίροι φαίνεται να ζητούν πρόσθετα μέτρα και σαφή χρονοδιαγράμματα, ενώ θέλουν η ελληνική κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να μεταρρυθμίσει τομείς όπως η αγορά εργασίας, αλλά και να ψηφίσει προαπαιτούμενα άμεσα «για να δείξει ότι είναι σοβαρή».
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Mega ασκούνται ισχυρές πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να δώσει εγγυήσεις οικονομικού αλλά και πολιτικού χαρακτήρα.
Αναφορικά με τις εγγυήσεις πολιτικού χαρακτήρα πηγές αναφέρουν ότι θα ζητηθεί από την ελληνική πλευρά να περάσει τάχιστα την Δευτέρα ή την Τρίτη από το κοινοβούλιο τους νόμους για τον ΦΠΑ και το συνταξιοδοτικό.
Στο πολιτικό επίπεδο οι δανειστές θεωρούν ότι οι χθεσινές απώλειες της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην ψηφοφορία δείχνουν πως δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση και ζητούν περισσότερες πολιτικές εγγυήσεις που μέχρι τώρα δεν έχουν αποσαφηνιστεί.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μόλις περάσει η σχετική νομοθεσία θα μπορέσουν να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις επί ενός τριετούς προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας που θα φτάνει κοντά στα 80 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα μπορέσουν να δοθούν και τα χρήματα που έχει η Ελλάδα άμεσα για να εκπληρώσει τις διεθνείς δανειακές υποχρεώσεις της.
Στο οικονομικό επίπεδο φαίνεται πως ζητούνται πάρα πολλές εγγυήσεις που ενδεχομένως να έχουν να κάνουν και με επιπρόσθετα μέτρα. Όπως για παράδειγμα να μεταφερθεί η ευθύνη των αποκρατικοποιήσεων σε εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο για να κινηθεί πιο γρήγορα και τα χρήματα αυτά να αποτελέσουν μορφή εγγυήσεων για νέα δάνεια.
Οι ελληνικές θέσεις έχουν τη στήριξη της Γαλλίας, ενώ στον αντίποδα η γερμανική πλευρά και οι χώρες που βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής της εκτιμάται ότι θα κρατήσουν ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι στην Αθήνα.
Οι ελληνικές θέσεις έχουν τη στήριξη της Γαλλίας, ενώ στον αντίποδα η γερμανική πλευρά και οι χώρες που βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής της εκτιμάται ότι θα κρατήσουν ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι στην Αθήνα.
Τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το ζήτημα μετατίθεται στις σημερινές Συνόδους Κορυφής, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν δύο συνεδριάσεις του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα, με την πιο σίγουρη να είναι αυτή της Δευτέρας. Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και το πρωί της Κυριακής η συνεδρίαση. Η αδυναμία απόφασης σχετίζεται με το ότι οι Ευρωπαίοι φέρονται να ζητούν περισσότερα και πιο συγκεκριμένα μέτρα από την Αθήνα. Την άμεση ψήφιση προαπαιτούμενων ζητούν οι εταίροι στο τραπέζι του Eurogroup, ενώ πιέζουν για περαιτέρω σκληρά μέτρα και συγκεκριμενοποίηση των υπαρχόντων, αλλά μέχρι στιγμής, αν και σκληρή η διαπραγμάτευση, προχωρά, έστω και με αργούς ρυθμούς, σύμφωνα με την Καθημερινή.
Αξιοπιστία
Όπως τονίζεται, βασικό πρόβλημα αποτελεί το έλλειμμα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο διευρύνθηκε ιδιαίτερα μετά το δημοψήφισμα και αυτό έγινε ιδιαιτέρως εμφανές στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με μια σειρά παρατηρήσεων από ομολόγους του, με κοινό τόπο την αμφισβήτηση της ικανότητας και της προθυμίας της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, ακόμα και αυτές που η ίδια έχει συμπεριλάβει στην πρότασή της.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, οι απαιτήσεις, σε σχέση με τις δύο προηγούμενες εβδομάδες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς, σύμφωνα με αξιωματούχο των θεσμών, εξετάζεται πλέον ένα νέο τριετές πρόγραμμα, με ένα χρηματοδοτικό πακέτο ύψους άνω των 80 δισ., ενώ πριν η συζήτηση αφορούσε το κλείσιμο του προηγούμενου προγράμματος.
Επικοινωνία
Με τη συνεδρίαση να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε διάρκεια, νωρίτερα υπήρξε προσωρινή διακοπή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό έγινε για να δειπνήσουν οι υπουργοί Οικονομικών ενώ άλλες πηγές ανέφεραν ότι έγινε για να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Τσακαλώτου, καθώς οι Ευρωπαίοι ζητούν περισσότερες διασφαλίσεις από τον Ελληνα ομόλογό τους.
Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στο Associated Press δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν «πιο συγκεκριμένες και σκληρές δεσμεύσεις».
Ο αξιωματούχος που διατηρεί την ανωνυμία του επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση προτείνει πολύ λίγα, πολύ αργά.
«Επικρατεί η γενική αίσθηση ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι πολύ λίγες και έχουν τεθεί πολύ αργά, επομένως είναι απαραίτητες οι αποδείξεις σχετικά με τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης», αναφέρει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Από την άλλη, εξήγησε ότι οι δεσμεύσεις δεν είναι απαραιτήτως «μέτρα λιτότητας».
Σύμφωνα με το Reuters οι υπουργοί Οικονομικών που συμμετέχουν στο Eurogroup είπαν στον κ.Τσακαλώτο πως αν και η Ελλάδα έχει καταφέρει πολλά, θα πρέπει να βάλει στις προτάσεις της ακόμα πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να τους πείσει και εκείνοι να δώσουν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης .
Οι πρώτες διαρροές από τα τεκταινόμενα στην συνεδρίαση του Eurogroup, εμφανίζουν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να πιέζουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για περισσότερες και πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τρίτο πακέτο βοήθειας.
Δυο πηγές που μίλησαν στο Reuters, αναφέρουν ότι είναι κοινή η στάση των υπόλοιπων 18 υπουργών Οικονομικών που ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περαιτέρω βήματα για να τους πείσει ότι θα αποπληρώσει τα όποια νέα δάνεια.
Αυτό συνάδει με τις πληροφορίες από το Βερολίνο που λένε ότι η Αθήνα δεν μπορεί να αφήσει ανεκπλήρωτα μέτρα από το δεύτερο πακέτο και να ξεκινήσει ένα τρίτο πρόγραμμα.
Δεσμεύσεις
Νωρίτερα, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες έκαναν λόγο ότι ζητήθηκαν σαφείς χρονικές δεσμεύσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η εφαρμογή των μέτρων που θα αναλάβει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση δεν θα καθυστερήσει απαιτούν από την ελληνική πλευρά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Η απαίτηση αυτή φέρεται να έχει διατυπωθεί ευθέως στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αν και αφορά συγκεκριμένα νομοσχέδια και όχι το σύνολο των μέτρων που περιλαμβάνονται στις ελληνικές προτάσεις.
Νωρίτερα, προσερχόμενοι στην συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, επεσήμαναν την ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση, προαναγγέλλοντας μια δύσκολη συνεδρίαση.
Αναστάτωση από πληροφορίες για «βόμβα» Σόιμπλε για 5ετές Grexit
Σάλο προκάλεσε η είδηση που μετέδωσε η γερμανική FAZ ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ έβαλε στο τραπέζι σενάριο για 5ετές Grexit, με παραμονή στην ΕΕ και ανταλλάγματα, παραθέτοντας ως εναλλακτική ακόμη σκληρότερα μέτρα και εκποίηση δημόσιας περιουσίας.
Η είδηση διαψεύστηκε κατηγορηματικά από το Μαξίμου, που υποστηρίζει ότι δεν τέθηκε τέτοιο θέμα. Και ξένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει ενώ υποστηρίζουν ότι η δημοσιοποίηση μιας τέτοιας πρότασης μάλλον έγινε για εσωτερική κατανάλωση στη Γερμανία.
Εκβιασμοί από τη φιλανδική πλευρά
Εκβιασμοί από τη φιλανδική πλευρά που είναι έτοιμη να πει «όχι» στο ελληνικό αίτημα για τρίτο πρόγραμμα - Η Φινλανδία θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ, λέει η φιλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat επικαλούμενη αξιόπιστη πηγή την οποία δεν κατονομάζει
Μεγάλα εμπόδια προβάλλει η πλευρά της Φινλανδίας στο Eurogroup αντιδρώντας στο ελληνικό αίτημα για τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κυβερνητικός εταίρος της φιλανδικής κυβέρνησης, το Κόμμα των Φιλανδών, που ήταν προηγουμένως γνωστό ως «Αληθινοί Φιλανδοί», γνωστό για τις ακραία συντηρητικές και αντιευρωπαϊκές θέσεις του, απείλησαν με αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό εάν ληφθεί απόφαση για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.
Μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε και την πτώση της κυβέρνησης και νέες εκλογές, γεγονός το οποίο ενισχύει την αρνητική στάση του Αλεξάντερ Στουμπ περαιτέρω. Στη κρίσιμη καμπή που βρίσκεται η συζήτηση μια πλήρης άρνηση ενός μέλους μπορεί οδηγήσει σε νέες δυσκολίες στην επίτευξη συμφωνίας.
Από την άλλη πλευρά όμως, το καταστατικό του ESM προβλέπει καταστάσεις όπως αυτές, δίνοντας το δικαίωμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ να προχωρήσουν σε έκτακτη ψηφοφορία σχετικά με την παροχή βοήθειας από τα μέλη του Eurogroup. Σε περίπτωση που οι θετικές ψήφοι των κρατών-μελών ξεπεράσουν το 85%, τότε αίρεται το βέτο ενός κράτους και δεν χρειάζεται πλέον απόλυτη πλειοψηφία.
Η Φινλανδία θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ, λέει η φιλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat επικαλούμενη αξιόπιστη πηγή την οποία δεν κατονομάζει.
Από την άλλη, ο ανταποκριτής του Guardian στις Βρυξέλλες, Ιαν Τρέινορ, γράφει πως τα χέρια του Φινλανδού ΥΠΟΙΚ, Αλεξάντερ Στουμπ, είναι δεμένα καθώς ο επικεφαλής του «Κόμματος των Φινλανδών», Τίμο Σόινι, απειλεί ότι θα ρίξει την κυβέρνηση αν η χώρα συμφωνήσει σε νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα
Την ίδια ώρα η φιλανδική κρατική τηλεόραση τονίζει ότι η κυβέρνηση του Ελσίνκι είναι έτοιμη να πει «όχι» στην Ελλάδα ακόμη κι αν μείνει μόνη της στο Eurogroup.
Το κόμμα των «Αληθινών Φιλανδών» απαιτεί να μην δοθούν περισσότερα δάνεια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη φιλανδική κρατική τηλεόραση.
http://www.kerdos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε ελεύθερα να κάνετε προτάσεις και σχόλια, χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα. Εάν στην επιλογή προφίλ βάλετε τη λέξη ανώνυμος, δεν μπορεί κανένας να μάθει την ταυτοτητά σας.