«Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι μια πιθανότητα», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, που θα δημοσιευθεί σήμερα, η οποία τόνισε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα αποτελεί «περίπατο στο πάρκο», αλλά πλέον δεν θα έφερνε το τέλος του ευρώ. Επίσης η κ. Λαγκάρντ φαίνεται να αντέκρουσε πρόσφατες δηλώσεις από την ελληνική πλευρά που υποστηρίζουν ότι η χώρα και οι πιστωτές της βρίσκονται κοντά σε μία συμφωνία για χρηματοδότηση. «Είναι πολύ απίθανο να φτάσουμε σε μία συνολική συμφωνία τις προσεχείς ημέρες», δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση ARD, προσθέτοντας ότι παρά το ότι έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις απομένει ακόμα πολλή δουλειά πριν επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα. «Είμαστε όλοι στη διαδικασία που εργαζόμαστε για μια λύση για την Ελλάδα και δεν θα έλεγα ότι έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ χθες το απόγευμα. Ο Bill Murray τόνισε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά στις συνομιλίες για την επίλυση της ελληνικής χρηματοδοτικής κρίσης και ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση με βάση ορισμένα μέτρα, θα πρέπει να είναι συνολική». Το ΔΝΤ επιμένει ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, ιδίως στο ζήτημα των συντάξεων και να καταγράφεται ένα αξιόπιστο πρωτογενές πλεόνασμα μεσοπρόθεσμα.

Ωστόσο, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε χθες ότι είναι «δυνατή» η επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ελλάδα, αλλά σε αντίθεση με αυτά που υποστηρίζει η Αθήνα, «δεν είναι ακριβές να λέμε ότι έχουν διανυθεί τα τρία τέταρτα του δρόμου». Πρόσθεσε ότι «αρχίζουμε να βλέπουμε σχέδια μεταρρυθμίσεων, που έχουν ουσία», είπε ο Γάλλος Επίτροπος, μία ημέρα μετά τη διάψευση από τους πιστωτές της Ελλάδας ότι συντάσσεται ήδη ένα προσχέδιο συμφωνίας.

Ωστόσο, από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, επαναλαμβάνεται ότι αναμένει μια συμφωνία με τους δανειστές τα επόμενα εικοσιτετράωρα. «Η κυβέρνηση προσέρχεται σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με σκοπό, μέχρι την Κυριακή, να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές ελληνικών ιστοτόπων, κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα δεν αποκλείουν εντός των επομένων ημερών και σίγουρα πριν την πιθανή συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη να υπάρξει ένα πρώτο κείμενο από το Brussels Group με τα σημεία εκείνα που δεν υπάρχουν πλέον διαφωνίες ώστε επ’ αυτού να τοποθετηθούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και η συγγραφή να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες με τα πιο ακανθώδη ζητήματα. Οι ίδιοι βέβαια κυβερνητικοί κύκλοι δηλώνουν άγνοια για το αν ένα παρόμοιο ενδεχόμενο μπορεί να ξεκλειδώσει την πόρτα της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.

Χθες, πάντως, πραγματοποιήθηκε και τηλεδιάσκεψη που διήρκεσε μία ώρα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα, της Άνγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ. Προηγουμένως ο Έλληνας Πρωθυπουργός κάλεσε τον κόσμο να κλείσει τα αφτιά του στις σειρήνες.

Στο μεταξύ, η αντιπρόεδρος του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, Κάτριν Μιλμπρόνερ, εκτιμά ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα σηματοδοτούσε μία επιστροφή στην κρίση χρέους του 2012, αλλά θα δημιουργούσε κινδύνους μετάδοσης και θα άλλαζε τη φύση της νομισματικής ένωσης, η οποία υποτίθεται ότι θα ήταν μόνιμη.

«Ανακριβής» η μετάφραση της συνέντευξης

Πάντως, ανακριβή χαρακτήρισε, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τη μετάφραση και την απόδοση της συνέντευξης που η Κριστίν Λαγκάρντ παραχώρησε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Κατά τη γερμανική εφημερίδα, η διευθύντρια του ΔΝΤ, κατά τη συνέντευξη της, τόνισε ότι "το Grexit είναι μια πιθανότητα".

Όπως αναφέρουν με έμφαση, όμως, απόψε, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις "προχώρησε σε διάψευση".

Σύμφωνα με τον Ράις "οι δηλώσεις που η Frankfurter Allgemeine Zeitung απέδωσε στην κυρία Λαγκάρντ δεν είναι ακριβείς, υπάρχουν λανθασμένες  αναφορές".

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρόσθεσε, επίσης, ότι "υπήρξαν προβλήματα με τη μετάφραση της εν λόγω συνέντευξης".

Πηγή: Φιλελεύθερος / philenews / ΚΥΠΕ

 http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-ellada/152/259358/skliro-rok-gia-tin-ellada