Βερολίνο- συνεχίζει να πιέζει την Αθήνα για κάτι «χειροπιαστό» θεωρώντας πως οι … σοβαρές συνομιλίες ούτε καν …έχουν ξεκινήσει, με τα «αγκάθια» φυσικά να μην λείπουν.
...
Πρόοδος διαπραγματεύσεων και …δόση, είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς σε αυτή την φάση των διαβουλεύσεων, την ώρα όμως που οι δανειστές πιέζουν αφόρητα ακόμη και με πρωτοσέλιδα του ξένου Τύπου περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ζητώντας από την Αθήνα να αρχίσουν «σοβαρές συνομιλίες για το πώς θα επιτευχθεί η εξυγίανση του προϋπολογισμού».
Ο χρόνος μετράει αντίστροφα, πάντως, για το Eurogroup της 24ης Απριλίου, οπότε και η Ελλάδα επιδιώκει να αρχίσει να «ξεκλειδώνει» σταδιακά η χρηματοδότηση προς την χώρα: Μετά από σχεδόν 2 μήνες διαβουλεύσεων με τους πιστωτές, η Κυβέρνηση έχει πετύχει να γίνουν οι συζητήσεις «ανά θεματικές ενότητες», κάτι που ναι μεν «βολεύει» και ήθελε η ελληνική πλευρά, αλλά επί της ουσίας δεν εξασφαλίζει κάποια συμφωνία, αφού η Ευρώπη δεν δείχνει να ενδιαφέρεται τόσο για την «διαδικασία» (… και με δεδομένο ότι η Ελλάδα θέλει με αυτόν τον τρόπο να αποφύγει τώρα οποιαδήποτε «κουβέντα» για ασφαλιστικό και εργασιακό) όσο για «πειστικές» προτάσεις.
Μέσα στις επόμενες ημέρες εκ των πραγμάτων θα πρέπει να «ξεκαθαρίσει» το τοπίο, καθότι όσο περνούν οι ημέρες με σχεδόν «κομμένη» κάθε πρόσβαση σε χρηματοδότηση η Αθήνα θα πρέπει να λάβει τις όποιες αποφάσεις.
Οι διεργασίες μοιάζει να εντείνονται, μετά την συνεδρίαση του Brussels Group το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, λαμβάνει γνώση των διαπραγματεύσεων από τους Πολ Τόμσεν και Ρισί Γκογιάλ, με «φόντο» και την έκθεση που αναμένεται να εκδώσει το Ταμείο στα τέλη αυτής της εβδομάδας.
Έκπληξη προκάλεσε πάντως η άποψη που εξέφρασε ο Κλέμενς Φουέστ, σύμβουλος του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση δείχνει να επιδιώκει την έξοδο από την ευρωζώνη». Σε συνέντευξη που παραχώρησε την αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» ο 46χρονος Γερμανός οικονομολόγος σημειώνει: «Είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι πραγματικά θέλει η κυβέρνηση. Έχει κανείς την εντύπωση ότι προτίθενται να εφαρμόσουν Grexit». Ο Κλέμενς Φουέστ μάλιστα, υποστηρίζει ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ δεν θα επιφέρει τεράστιο πρόβλημα στις αγορές αλλά στην ίδια τη χώρα: «Το κύριο πρόβλημα δεν είναι η σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών. Πιο σημαντικές είναι οι πολιτικές συνέπειες και οι οικονομικές συνέπειες, ιδίως για την ίδια την Ελλάδα».
Εκφράζει δε τον φόβο ότι αν η υψηλή αβεβαιότητα παραμένει μέσα στους επόμενους μήνες σχετικά με το μέλλον της χώρας, η κρίση στην Ελλάδα θα ενταθεί. «Με αυτή την έννοια, νομίζω ότι είναι ανεύθυνο, το πώς συμπεριφέρεται η ελληνική κυβέρνηση» υποστηρίζει και καλεί τον Τσίπρα να... δράσει: «Αν πραγματικά θέλετε να βγείτε, δεν θα πρέπει να περιμένετε άλλο έτσι» σημειώνει.
Ο σύμβουλος του Σόιμπλε εκτιμά ότι δεν διακρίνει προσπάθεια της Ελλάδας να φέρει ισορροπία ανάμεσα στα μέτρα ανακούφισης και στην πολιτική λιτότητας, καλεί την κυβέρνηση να αρχίσει «μια σοβαρή συζήτηση με τους δανειστές για το πώς θα επιτύχει τους στόχους εξυγίανσης στον κρατικό προϋπολογισμό» υποστηρίζοντας μάλιστα πως δεν είναι αδύνατο να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ αυτών και στοιχειωδών κοινωνικών κεκτημένων.
Προτείνει δε, αύξηση του φόρου στα ακίνητα, ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων και εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Ωστόσο, όπως αναφέρει «η κυβέρνηση στην Ελλάδα προσλαμβάνει ανθρώπους στο δημόσιο τομέα, ο οποίος ούτως ή άλλως έχει ήδη πολλούς υπαλλήλους, αυξάνει τον κατώτατο μισθό και σταματά τις ιδιωτικοποιήσεις.
Click here to
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε ελεύθερα να κάνετε προτάσεις και σχόλια, χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα. Εάν στην επιλογή προφίλ βάλετε τη λέξη ανώνυμος, δεν μπορεί κανένας να μάθει την ταυτοτητά σας.