Η επιλογή του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, να προτείνει για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο προερχόμενο απ΄τον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς, υπήρχε ήδη απ΄την προεκλογική περίοδο.
Εκτιμώντας ο Αλ. Τσίπρας ότι θα είναι ο σίγουρος νικητής των εκλογών, συνεκτιμώντας δε την κρίσιμη περίοδο που περνά η χώρα, πίστευε σταθερά ότι με την επιλογή ενός ...
...προσώπου απ' την κεντροδεξιά θα σηματοδοτήσει τη συναίνεση και την ενότητα που είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε, για να δοθεί η μάχη για την έξοδο απ' την κρίση αλλά παράλληλα όχι με τα μνημόνια, αλλά με νέες πολιτικές ανάπτυξης και αντιμετώπισης πρωτίστως της ανθρωπιστικής κρίσης.
Σύμφωνα με το Newsbomb.gr η πρώτη του επιλογή ήταν ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής (και αυτό δεν είναι σε καμιά περίπτωση υποτιμητικό για το νέο Πρόεδρο).
Κατά τις πληροφορίες ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε δύο τουλάχιστον φορές στον Κ. Καραμανλή να δεχτεί την πρόταση για την υποψηφιότητά του.
Ο πρώην πρωθυπουργός αφού τον ευχαρίστησε αρνήθηκε ευγενικά, με το –γνωστό- επιχείρημά του, ότι θεωρεί πως ο Πρόεδρος θα πρέπει να έχει αυξημένες σε σύγκριση με τις σημερινές αρμοδιότητες.
Γνωρίζουμε, ότι η τελευταία μεταξύ τους επικοινωνία πραγματοποιήθηκε τη νύχτα που η κυβέρνηση Τσίπρα έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης.
Από κει και πέρα στο επιτελείο του Αλ. Τσίπρα είχαν συζητηθεί και ο Πρ. Παυλόπουλος και ο Δημ. Αβραμόπουλος, ενώ σήμερα (Τρίτη 17.02.) «έπαιξε» δυνατά και το όνομα της Μαριέττας Γιαννάκου.
Η αλήθεια είναι πως ο Δημ. Αβραμόπουλος ήταν ένα απ' τα ονόματα που συζητήθηκε έντονα.
Είχε ως «ατού» το γεγονός ότι αν ήταν υποψήφιος, τότε θα επέτρεπε στον ΣΥΡΙΖΑ να έχει ένα δικό του επίτροπο στην Κομισιόν.
Στα πλαίσια αυτά είχε γίνει και σχετική συζήτηση με τον Αλ. Τσίπρα χωρίς όμως να γίνει επίσημη πρόταση. Ο Δημ. Αβραμόπουλος είχε αφήσει να διαφανεί, ότι ασμένως θα δέχονταν σχετική πρόταση, αν του υποβάλλονταν επίσημα.
Τις τελευταίες μέρες υπήρξαν πιέσεις απ' την Αριστερή Πλατφόρμα για Πρόεδρο προερχόμενο απ' την Αριστερά. Ωστόσο ο πρωθυπουργός, με το σκεπτικό που προαναφέραμε, ήταν σταθερός στην άποψή του.
Όταν το θέμα της εκλογής του νέου Πρόεδρου εισήλθε στην τελική ευθεία, κατά του Δημ. Αβραμόπουλου μέτρησε καθοριστικά η άρνηση αποδοχής της υποψηφιότητάς του (όπως σας είχαμε ενημερώσει) απ' την συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε δύο συνεδριάσεις, προς δεκαημέρου περίπου και την περασμένη Κυριακή (15.02.), όταν σε διευρυμένη μάλιστα σύνθεση ουδείς φάνηκε πρόθυμος να δεχτεί αυτή την υποψηφιότητα.
Πέραν μάλιστα της κατηγορηματικής τοποθέτησης του Παν. Λαφαζάνη υπήρξαν εξίσου έντονα αρνητικές τοποθετήσεις και από στελέχη της πλειοψηφίας.
Παράλληλα η υποψηφιότητα Παυλόπουλου είχε ένα υποστηρικτή απ' το πολύ στενό επιτελείο του Αλ. Τσίπρα, ένα στέλεχος στην ουσία πολιτικό του μέντορα, τον υπουργό Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη.
Ενώ ο Λαφαζάνης τόνιζε ότι «εγώ θέλω Πρόεδρο απ' την Αριστερά, αλλά αν τελικά επιλέξουμε απ' την κεντροδεξιά δέχομαι τον Παυλόπουλο».
Την ίδια περίπου άποψη εξέφραζαν και άλλα στελέχη απ' την πλειοψηφία, ενώ υπέρ του Πρ. Παυλόπουλου είχαν επίσης ταχθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Γ. Κατρούγκαλος, ο Αλ. Μητρόπουλος κ.α.
Σήμερα (Τρίτη 17.02.) στην ουσία από νωρίς το πρωί υπήρχε σύγχυση και σιγή ιχθύος από το Μαξίμου για την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου, ενώ άρχισαν να «γυρίζουν» στα δημοσιογραφικά γραφεία τα ονόματα του Παυλόπουλου και της Γιαννάκου.
Τελικά υπέρ του Πρ. Παυλόπουλου μέτρησαν:
• Η μάχη που είχε δώσει για τον «βασικό μέτοχο».
• Το εξόχως συναινετικό του προφίλ. Είναι διαχρονικά πολιτικό στέλεχος που δεν έχει δημιουργήσει πολώσεις κι έντονες αντιπαραθέσεις.
• Τα κείμενά του (πολιτικά και νομικά) με τα οποία τεκμηριώνει τις ελληνικές απαιτήσεις για τις γερμανικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις.
• Γενικότερα οι νομικές του γνώσεις, που είναι πολύτιμες ειδικά σε αυτή την κρίσιμη περίοδο και για την κυβέρνηση και για την Ελλάδα.
• Κατά καιρούς γνωματεύσεις του που στην ουσία στήριζαν θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα η τεκμηριωμένη θέση του περί αντισυνταγματικότητας του ΕΝΦΙΑ.
Έτσι, περίπου μισή ώρα πριν την ομιλία του στην Κ.Ο. ο Αλ. Τσίπρας του τηλεφώνησε και του έκανε την πρόταση...
Click here to
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε ελεύθερα να κάνετε προτάσεις και σχόλια, χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα. Εάν στην επιλογή προφίλ βάλετε τη λέξη ανώνυμος, δεν μπορεί κανένας να μάθει την ταυτοτητά σας.