Αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρονται στις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και προβάλλουν τη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Σοφίας Βούλτεψη, ότι «η πολιτική αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει τώρα».
Σε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Μπλούμπεργκ» αναφέρεται, επίσης, ότι η κα Βούλτεψη τόνισε ότι «οι προσεχείς μήνες είναι ζωτικής σημασίας για τη συμφωνία σχετικά με την πιστοληπτική γραμμή της Ελλάδας, η οποία θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα διάσωσης»....
...
Αναφερόμενο στην επιλογή του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, να επισπεύσει την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας για την επόμενη εβδομάδα, το «Μπλούμπεργκ» παρουσιάζει την εκτίμηση ότι είναι «μια κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές».
Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου θα αρχίσει στις 17 Δεκεμβρίου και σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας, απαιτούνται 180 ψήφοι από τους 300 για να εκλεγεί ο διάδοχος Πρόεδρος, καθώς η θητεία του απερχόμενου Προέδρου, Καρόλου Παπούλια, λήγει τον Μάρτιο.
«Η απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τη διαδικασία προεδρικής εκλογής είναι σωστή» δήλωσε ο Κώστας Παναγόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Alco και πρόσθεσε: «Το δίλημμα που θέτει στους βουλευτές και στον ελληνικό λαό θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Με την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση περιορίζει την περίοδο της αβεβαιότητας που είναι επιζήμια για τη χώρα».
Επίσης, σημειώνεται ότι «το κλιμάκιο της τρόικας επιστρέφει σήμερα στην Ελλάδα προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες για τα μέτρα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης και τελευταίας δόσης».
Σε άλλο δημοσίευμα-άρθρο γνώμης στο πρακτορείο «Μπλούμπεργκ», διατυπώνεται η άποψη ότι «ήρθε η ώρα να στρέψουμε ξανά την προσοχή μας στην Ελλάδα, προβαίνοντας σε ανασκόπηση της ελληνικής κρίσης όταν η Ελλάδα καταλάμβανε τις πρώτες σελίδες των εφημερίδων».
Όπως επισημαίνεται στην ανάλυση, «πριν από λίγα χρόνια, ήταν πιθανή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς οι επενδυτές αμφισβητούσαν την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει τα χρέη της. Στα τέλη του 2011 οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είχαν εκτοξευτεί στο 35%, ενώ η κρίση άρχισε να αποκλιμακώνεται το καλοκαίρι του 2012, όταν το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε τις εκλογές με περιορισμένη πλειοψηφία, αλλά κατόρθωσε να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας που συμφώνησε σε ένα σχέδιο διάσωσης με σκληρούς όρους. Έκτοτε οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν ηρεμήσει αισθητά, μολονότι η οικονομία παραμένει στο τέλμα. Θα πρέπει ωστόσο, όπως υποστηρίζεται, «να στρέψουμε εκ νέου το βλέμμα προς την Ελλάδα, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών, όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα επικρατήσει το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό άνω του 3%. Εάν καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία, τότε θα μπορούσε να επανέλθει η ανησυχία των χρηματοπιστωτικών αγορών σε σχέση με την Ελλάδα. Το ερώτημα είναι λοιπόν εάν θα πραγματοποιηθούν πράγματι εκλογές, οι οποίες θα εξαρτηθούν από την ψηφοφορία για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι «υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για το εάν η κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να συγκεντρώσει τις 180 ψήφους από τους ανεξάρτητους βουλευτές του Κοινοβουλίου, ενώ εάν προκηρυχτούν εκλογές και επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ η προσοχή θα επιστρέψει στην Ελλάδα, καθώς μολονότι ο ηγέτης του, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ, τάσσεται ανυποχώρητα κατά του σχεδίου διάσωσης και των μέτρων λιτότητας. Θα πρόκειται πιθανώς για ένα τεράστιο παιχνίδι ισχύος, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες που δάνεισαν την Ελλάδα θα εμμένουν ότι δεν είναι διαπραγματεύσιμοι οι όροι του σχεδίου διάσωσης, ενώ η νέα κυβέρνηση θα δηλώνει ότι επιθυμεί την παραμονή στην ευρωζώνη, αλλά με αλλαγή των όρων. Η κατάληξη του παιχνιδιού είναι απρόβλεπτη, αλλά εύκολα θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα παγκόσμιο στόρι που αξίζει να το παρακολουθήσουμε στις αρχές της επόμενης άνοιξης».
Η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα τζογάρει με την προεδρική εκλογή» επισημαίνοντας: «Μετά από χρόνια υπό την απειλή χρεοκοπίας και χάους, η Ελλάδα αντιμετωπίζει εκ νέου αλληλένδετες πολιτικές και οικονομικές κρίσεις. Με τον φόβο νέας έξαρσης της πολιτικής αβεβαιότητας τους επόμενους μήνες, εκπρόσωποι της τρόικας καθυστερούν στις τελευταίες διαπραγματεύσεις».
Όπως σημειώνεται, «οι εν λόγω καθυστερήσεις διαβρώνουν τις ελπίδες της κυβέρνησης να κερδίσει κοινοβουλευτική στήριξη στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Επισπεύδοντας την ψηφοφορία, η κυβέρνηση ελπίζει να ανακτήσει τη δυναμική».
Μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «με τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη, η κυβέρνηση ήλπιζε να βγει από την εποπτεία στο τέλος του χρόνου. Ωστόσο, αυτές οι ελπίδες μειώθηκαν από μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Οι διαφορές ως προς τα πόσα επιπλέον χρήματα χρειάζονται για να επιτύχει η Ελλάδα τους δημοσιονομικούς στόχους του 2015 - και για τις αλλαγές στην πολιτική που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα - τελμάτωσαν τις συνομιλίες, που τώρα επισκιάστηκαν από τον εντεινόμενο φόβο ότι η ψηφοφορία για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα μπορούσε να βυθίσει την Ελλάδα σε νέα πολιτική αβεβαιότητα». Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι «κανείς δεν πρόκειται να δείξει τα χαρτιά του στους δύο πρώτους γύρους της ψηφοφορίας», προσθέτοντας ότι «θα φανούν στην τελευταία ψηφοφορία».
Η «Νιου Γιορκ Τάιμς» αναφέρεται «στη δίμηνη παράταση του προγράμματος στήριξης που κέρδισε η Ελλάδα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, μια απόφαση με οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις».
Στο δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται: «Η παράταση αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την Αθήνα, καθώς τελειώνει η χρηματοδότηση από την ΕΕ στο τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ από το ΔΝΤ θα συνεχιστεί ως τον Μάρτιο του 2016. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, υφίσταται αυξανόμενη πίεση από τους πολιτικούς της αντιπάλους, κυρίως από το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που εκμεταλλεύεται τη δυσαρέσκεια για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Με την απόφαση αυτή, η Ελλάδα έχει το περιθώριο μερικών ακόμα εβδομάδων για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναφορικά με τις απαιτήσεις των δανειστών, σε αντάλλαγμα για τα δάνεια διάσωσης».
Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα επέβαλε στην Ευρώπη να εγκρίνει την παράταση, αν και η χρονική στιγμή είναι δύσκολη».
Τέλος, η εφημερίδα της Νέας Υόρκης αναφέρεται στη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Σοφίας Βούλτεψη, η οποία χαρακτήρισε «πραγματικά πολύ θετική εξέλιξη» την παράταση και ότι «η επόμενη περίοδος είναι κρίσιμη».
Πηγή
Click here to
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε ελεύθερα να κάνετε προτάσεις και σχόλια, χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα. Εάν στην επιλογή προφίλ βάλετε τη λέξη ανώνυμος, δεν μπορεί κανένας να μάθει την ταυτοτητά σας.