το πρωί της Παρασκευής, που δεν δίστασαν να αφαιρέσουν ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας, χάλκινα, χρυσά και πήλινα αντικείμενα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο δράστες με την απειλή όπλου ζήτησαν απο την φρουρό να τους πεί που ήταν τα χρυσά στεφάνια. Όταν εκείνη τους απάντησε, πως δεν υπάρχουν στο....
Ωστόσο, η ελλιπής προστασία του Μουσείου έχει μακρά ιστορία
Η προϊσταμένη της Ζ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων φέρεται ότι προειδοποιούσε επανειλημμένα για τους κινδύνους που αντιμετώπιζε η ασφάλεια του παλαιού Μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά δεν έλαβε ποτέ σοβαρές απαντήσεις και λύσεις στο πρόβλημα προστασίας μέρους της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς μας.
Συγκεκριμένα, στις 4 Νοεμβρίου του 2011 η προϊσταμένη της Ζ΄ΕΠΚΑ, Γεωργία Χατζή με επιστολή προς το υπουργείο τόνιζε πως "λόγω των πολλών αφυπηρετήσεων υπαλλήλων μας και των παραιτήσεων που γίνονται λόγω των επικρατουσών οικονομικών συνθηκών, έχουμε αποχωρήσεις υπαλλήλων. Στις 31 Οκτωβρίου αποχώρησε και το εποχικό προσωπικό που μας είχε ενισχύσει και είχαμε δυνατότητα να έχουμε ανοιχτά όλα τα μουσεία και τον χώρο".
Θύμα της οικονομικής κρίσης και των περικοπών το παλαιό μουσείο - των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας και το παλιό εφορείο - μουσείο των ανασκαφών- τέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού από τον Νοέμβριο του 2011.
Συνολικά 463 εκθέματα ανεκτίμητης ιστορικής σημασίας
Το Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας φιλοξενεί 463 αρχαία έργα, που προέρχονται από το Ιερό του Διός της Ολυμπίας, αλλά και από άλλα Μουσεία της ελληνικής επικράτειας. Τα εκθέματα καλύπτουν μεγάλο χρονολογικό φάσμα, από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. έως και τον 5ο αι. μ.Χ.
Τα αρχαία έχουν εκτεθεί κατά θεματικές ενότητες και μέσα από αυτά παρουσιάζεται η υπερχιλιετής ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων, του μακροβιότερου θεσμού της αρχαιότητας. Εκτός από τα αρχαία έργα τέχνης ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα λεπτομερειακής πληροφόρησης μέσα από το πλούσιο εποπτικό υλικό.
Τα σημαντικότερα από τα εκθέματα που φιλοξενούνται στο Μουσείο είναι τα χρυσά δακτυλίδια-σφραγίδες με τις πρώτες απεικονίσεις αγωνισμάτων, αντιπροσωπευτικά δείγματα της μινωϊκής και μυκηναϊκής τέχνης, τα χάλκινα και πήλινα γεωμετρικά ειδώλια πολεμιστών και αρμάτων που προέρχονται από την Ολυμπία και αποτελούν τις πρώτες παραστάσεις των ιστορικών χρόνων που παραπέμπουν σε αρματοδρομίες, διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι αθλητές, όπως δίσκοι, αλτήρες, αρύβαλλοι κ. ά., καθώς επίσης και τα εκθέματα που απαρτίζουν την ενότητα των Ολυμπιακών αγωνισμάτων.
Μεταξύ αυτών ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι ενεπίγραφες βάσεις από αγάλματα αθλητών που κοσμούσαν κατά την αρχαιότητα την Άλτη, οι λίθινες και χάλκινες επιγραφές, που αποτελούν ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών, τα χάλκινα ειδώλια αθλητών, αλλά και πολλά αγγεία με παραστάσεις αθλητών.
Ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας και περιχώρων, κ. Βασίλης Τυλιγάδας δήλωσε:
«Αυτό που συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα (Εθνική πινακοθήκη, γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας κλπ) μετά και από το σημερινό περιστατικό στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας είναι αρνητική προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό και σίγουρα έχει και θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στον Τουρισμό.
Όλοι επικαλούνται τον Τουρισμό ως την βαριά βιομηχανία του Νομού και της χώρας, αλλά δεν κάνουν τίποτα να αποτραπούν συμβάντα σαν το σημερινό, που δυσφημούν την χώρα και την περιοχή και θα έχουν συνέπειες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε ελεύθερα να κάνετε προτάσεις και σχόλια, χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα. Εάν στην επιλογή προφίλ βάλετε τη λέξη ανώνυμος, δεν μπορεί κανένας να μάθει την ταυτοτητά σας.