Σε 12.000 ανέρχεται ο αριθμός των αιτήσεων μετανάστευσης που έχουν υποβληθεί από συμπατριώτες μας στις αυστραλιανές Αρχές. Η Αυστραλία, ή "Lucky Country" ("τυχερή χώρα), όπως....
έγινε γνωστό τη δεκαετία του '50, όταν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες την έκαναν πατρίδα τους, εξακολουθεί να παραμένει ανθηρή οικονομικά και κοινωνικά.
Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο δικές της είναι οι πόλεις που κατακτούν την κορυφή του πίνακα των....
.....ιδανικών πόλεων για να ζει κανείς.
Σε έρευνα του Economist (του περασμένου Αυγούστου) η Μελβούρνη βρέθηκε στην 1η θέση, το Σίδνεϊ στην 6η, ενώ στην πρώτη 10άδα ήταν ακόμη δύο αυστραλιανές πόλεις: το Περθ και η Αδελαϊδα. Εντύπωση προκάλεσε η απουσία του Μπρίσμπαν..
Ο μύθος της Αυστραλίας πατά σε γερά θεμέλια. Η χώρα ένιωσε ελάχιστους κραδασμούς από την οικονομική κρίση του 2008, ενώ οι οικονομικές προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας το 2012 είναι εντυπωσιακές: ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 3,25% (με τον ΟΑΣΑ να τον ανεβάζει στο 4%), πλεονασματικός προϋπολογισμός, ποσοστό ανεργίας κοντά στο 5% και πληθωρισμός της τάξης του 2,25% - 3,25%.
Το αυστραλιανό κράτος δουλεύει. Είναι εκεί για να προστατεύει τον πολίτη, και όχι για να τον...στείλει αδιάβαστο.
Νωπό είναι το παράδειγμα ομογενή που ανανέωσε το δίπλωμα οδήγησής του μέσω τηλεφώνου από την Ελλάδα, ενόσω βρισκόταν σε διακοπές. Η αρμόδια υπηρεσία (Vic Poads) της Μελβούρνης του έστειλε το νέο του δίπλωμα σε ταχυδρομική διεύθυνση των Εξαρχείων, όπως είχε ζητήσει...
Πάντως, ο πολίτης καλείται να πληρώσει για πολλές από τις συναλλαγές του με το Δημόσιο που εδώ παρέχονται δωρεάν. Για την έκδοση ενός πιστοποιητικού γεννήσεως ή θανάτου, επί παραδείγματι, ο αιτών καταβάλλει 27,80 δολάρια Αυστραλίας (περίπου 21 ευρώ).
Οι Αυστραλοί παλαιοτέρων γενεών διαμαρτύρονται ότι το κράτος πρόνοιας μειώνεται. Ωστόσο, το επίδομα ανεργίας παραμένει σχετικά υψηλό: 486,80 δολάρια το 15νθήμερο (κοντά στα 370 ευρώ ή 740 το μήνα), ενώ το φοιτητικό επίδομα ξεκινά από τα 388 δολάρια (293 ευρώ, πάντα το 15νθήμερο).
Πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας έχουν ανεξαιρέτως όλοι οι νομίμως διαμένοντες κάτοικοι της χώρας (είτε εργάζονται είτε όχι...). ΄Ενα ζευγάρι με τη γέννηση του πρώτου του παιδιού θα εισπράξει το περίφημο baby bonus, ένα επίδομα της τάξης των 5.294 δολαρίων (4.000 ευρώ), ενώ σύνταξη θα πάρουν όλοι.
Η κυρία Ελένη, που επέστρεψε στην Ελλάδα ύστερα από 55 χρόνια στη Μελβούρνη, παίρνει κάθε μήνα 1.372 δολάρια (1.040 ευρώ).
Τα σπίτια, όμως, είναι πλέον ακριβά. Μια μονοκατοικία με τρία υπνοδωμάτια επί της Camberra Street στο εσωτερικό προάστιο του Brunswick (θρυλικό μεταναστευτικό προάστιο, που έχει γίνει πολύ τρέντι) νοικιάζεται έναντι 480 δολαρίων την εβδομάδα (365 ευρώ). Υπάρχει, βεβαίως, το επίδομα ενοικίου, που για ένα ζευγάρι με παιδιά μπορεί να φτάσει τα 140,14 δολάρια το 15νθήμερο.
Γιατί σας τα λέμε όλα αυτά; Για να ξέρετε τα πολύ βασικά.
Υπάρχουν και άλλα, που για κάποιους είναι ακόμα πιο βασικά...Η μετανάστευση είναι πολύ σκληρό πράγμα...
Χρήστος Αλεφαντής/4 ΤΡΟΧΟΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε ελεύθερα να κάνετε προτάσεις και σχόλια, χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα. Εάν στην επιλογή προφίλ βάλετε τη λέξη ανώνυμος, δεν μπορεί κανένας να μάθει την ταυτοτητά σας.