Η Κοινωνία δε χτίζεται σε μία παλάμη που ζητιανεύει,
αλλά σε αυτή που σφίγγεται σε μία γροθιά

Πέστα Χρυσόστομε !

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Ο συμβολισμός των παθών του Ιησού-Χριστού και η Ανάσταση-Πάσχα



Η λεξη πασχα στην ουσια της σημαινει "περασμα". με λιγα λογια μπορουμε να την ερμηνευσουμε με μια αλλη φραση της αγ. γραφης "ουρανου καινου και γης καινης". ενας "νεος ουρανος" ειναι η αναδυση μιας μεταμορφωμενης καταστασης της ανθρωπινης συνειδητοτητας, και για μια "νεα γη" ειναι η αντανακλαση της στην υλικη σφαιρα οπως πολυ ομορφα μας το αποδιδει ο E.Tolle

 

Ο συμβολισμος της σταυρωσης.

Σε ορισμενες ακραιες καταστασεις , μπορει να είναι αδυνατο να δεχτεις το τωρα. Όμως θα εχεις παντα μια δευτερη ευκαιρια για παραδοση. Η πρωτη σου ευκαιρια είναι να παραδινεις την καθε στιγμη στην πραγματικοτητα εκεινης της στιγμης. Γνωριζοντας πως αυτό που υπαρχει δεν μπορει να.....

.....ξεγινει – επειδη ηδη υπαρχει – λες ναι σ αυτό που υπαρχει ή δεχεσαι αυτό που δεν υπαρχει. Αν παραμενεις σ’ αυτην την κατασταση της αποδοχης τοτε δε δημιουργεις άλλη αρνητικοτητα,άλλο πονο, άλλη δυστυχια. Ζεις σε μα κατασταση μη αντιστασης, μια κατασταση θειας χαριτως και αλαφρδας απαλλαγμενος από τον αγωνα.

Η δευτερη ευκαιρια για παραδοση. Αν δεν μπορεις να δεχτεις αυτό που υπαρχει απεξω, τοτε δεξου αυτό που υπαρχει μεσα σου. Αν δεν μπορεις να δεχτεις την εξωτερικη κατασταση, δεξου την εσωτερικη κατασταση. Αυτό σημαινει μην αντιστεκεσαι στον πονο. Επιτρεψε του να υπαρχει.παραδοσου στο πενθος, στην απελπισια, στο φοβο, στη μοναξια η σε οποιαδηποτε μορφη παιρνει ο πονος. Δες τον χωρις να του δινεις καποιο ονομα νοητικα. Αγκαλιασε τον. Υστερα, δες πως το θαυμα της παραδοσης μεταστοιχειωνει το βαθυ πονο σε βαθια γαληνη. Αυτή είναι η σταυρωση σου. Ας γινει η ανασταση και η αναληψη σου. Ένα ανωτερο πεδιο συνειδητοτητας εχει μολις επελθει. Ο δρομος του σταυρου σημαινει ότι το χειροτερο πραγμα στη ζωη σου, ο σταυρος σου, μετατρεπεται στο καλυτερο πραγμα που σου συνεβει ποτε. Για την πλειονοτητα των ανθρωπων ο δρομος του σταυρου είναι ο μονος δρομος της αφυπνισης της συνειδητοτητας.θα αφυπνιστουν μονο μεσα από μεγαλο πονο και, πριν τη φωτιση, ως συλλογικο φαινομενο, θα προηγηθουν τεραστιες αναταραχες. Αυτή η διαδικασια αντανακλα τη λειτουργια ορισμενων συμπαντικων νομων που διεπουν την αναπτυξη της συνειδητοτητας κι ετσι εχει προβλεφθει από καποιους προφητες.

Θεος
Θεο. «Ευρεση θεου». Πως μπορεις να βρεις αυτό που δε χαθηκε ποτε, την ιδια τη ζωη που εισαι? Η λεξη θεος είναι περιοριστικη, όχι μονο χιλιαδων ετων λαθεμενης αντιληψης και κακης χρησης αλλα και επειδη υποννοει μια οντοτητα διαφορετικη από σενα. Ο θεος είναι η ιδια η Υπαρξη, όχι μια υπαρξη. Δεν μπορει να υπαρξει εδώ σχεση υποκειμενου –αντικειμενου, δεν μπορει να υπαρξει δυισμος, εσυ και θεος. Η συνειδητοποιηση του θεου είναι το πιο φυσικο πραγμα που υπαρχει. Το εκπληκτικο και ακατανοητο δεν είναι ότι μπορεις να αποκτησεις συνειδηση του θεου, αλλα ότι δεν εχεις συνειδηση του θεου.

Λιγα λογια για τον Ιησου

O Ιησους ηταν ο ανθρωπος που πραγματωσε την αληθινη του φυση. η συνειδητοτητα που απεκτησε επιγνωση του εαυτου της. η συνειδητοτα απ' το αδηλο, στον δηλο κοσμο. ο νους εχει την ταση να γραπωνεται απο σκεπτομορφες κι ετσι να μη μπορει να εντοπισει το αλλο μισο του εαυτου του - τον βαθυτερο εαυτο του και αληθινο. ο νους γινεται αρρηκτα δεμενος με τον κοσμο των μορφων κι ετσι ο ιησους γινεται χρισμενος προκειμενου να μας θυμισει πνευματικες αληθειες που οχι οτι δεν τις γνωριζουμε ηδη βαθια μεσα μας, απλα τις εχουμε ξεχασει. ο Ιησους ειχε κατι να μας πει. Ο λογος του εχει καλυφθει σε τετοιο βαθμο απο ξενο υλικο που η μεταμορφωτικη αξια του εχει σχεδον ολοτελα συσκοτιστει, στο μεγαλυτερο βαθμο το βαθυτερο νοημα δεν αναγνωριζεται πια κ η μεταμορφωτικη δυναμη εχει χαθει. Ετσι φτασαμε στο εσχατο σημειο να διαστρεβλωνεται ο λογος ισως των μεγαλυτερων πνευματικων ανθρωπων που εχουν φανει, οπως του Siddhartha (βουδας=αφυπνισμενος), του Ιησους (χριστος=κε-χρισμενος) και να θεωρουνται θεοι. οι μεν απο παρανοησεις πιστευουν στην μετενσαρκωση και οι δε, στη δευτερα παρουσια (ο χριστος εννοει τη μεταμορφωση της ανθρωπινης συνειδητοτητας, μια μετακινηση απο το χρονο στην παρουσια, απο τη σκεψη στην καθαρη συνειδητοτητα κ οχι ο ερχομος καποιου αντρα.). ο ιδιος ο Ιησους αυτοαποκαλουνταν "υιος του ανθρωπου", "υιο του θεου" τον εκανε η εκκλησια στη συνοδο της νικαιας το 355, προκειμενου να σπειρουν το φοβο κ να μπορουν ευκολα να χειριζονται και να λαοπλανουν τις μαζες (ομοιογεννια, ελεγχος κτλ). ο Ιησους αυτοαποκαλουνταν υιος του ανθρωπου κ σε αυτο δινω την εξηγηση οτι αποταυτιζοταν απο νοητικες εννοιες ακομα κ του ονοματος του. ενα π.χ. σε ενα δικαστηριο σε κατηγορουν ως νομικο προσωπο "ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ" κ οχι ως φυσικο προσωπο το οποιο εισαι. σε δικαζουν δηλαδη σαν π.χ. εταιρεια, διοτι τις φυσικες ελευθεριες δεν μπορει να τις στερησει κανεις.

Ο ανθρωπος ως κατ' εικονα θεου

στο φυσικο κοσμο ολα ειναι φτιαγμενα απ' τα ιδια υλικα, ετσι εχουμε 4 κατηγοριες. ανοργανα, φυτα, ζωα και ανθρωποι. κι ομως καθενα απ αυτα ειναι ζωντανα ακομα κ τα αποκαλουμενα ως ανοργανα , με διαφορετικο βαθμο επιγνωσης. βλεπουμε πως η οργανωτικη νοημοσυνη πηρε τα ιδια βασικα στοιχεια και δημιουργησε πλασματα με υψηλοτερο επιπεδο επιγνωσης. Ετσι ερχομαστε στον ανθρωπο που αποτελλει απο μονος του μια κατηγορια. ο ανθρωπος εχει τη δυναμη να επικοινωνει με την οργανωτικη νοημοσυνη που ειναι μερος του εαυτου του. αφου το συστημα λοιπον ειναι νοημον δεν θα μπορεσουμε ποτε να αντιληφθουμε περι τινος προκειται χρησιμοποιοντας μεσα που ανηκουν αποκλειστικα στο φυσικο κοσμο.πρεπει να κοιταξουμε στο μερος του εαυτου μας που ειναι αορατο. θα χρειαστει να αποκτησουμε αμεση επαφη με το κομματι που λεγεται επιγνωση. ο ανθρωπος λοιπον ειναι φτιαγμενος κατ' εικονα θεου.

Αποσπασματικα λιγα μολις απλα διδαγματα που μου ερχονται στο νου.

σε βαθυστοχαστα θεματα δεν αναφερομαι καθως θα χρειαζομασταν χρονο και αναπτυξη. πολλα απ αυτα εχουν γινει αντιληπτα απο ελαχιστους μολις ανθρωπους.
-ερωτηση προς τους μαθητες... "γιατι ειστε παντα ανησυχοι? μπορουν οι ανησυχες σκεψεις να προσθεσουν εστω και μια μερα στη ζωη σας?"
-"δειτε τα κρινα του αγρου πως μεγαλωνουν. ουτε μοχθουν ουτε γνεθουν κι ομως σας λεω οτι ουτε ο Σολομων σε ολη του τη δοξα δεν ντυθηκε σαν ενα απ αυτα". αυτη η φραση και οι αντιληψεις του αρχαιου θεου Διονυσου, ενοχλουν βλεπετε τον δυτικο καπιταλιστικο κοσμο κι ετσι παιζεται στην τηλεοραση ενα ντοκιμαντερ κατηγοροντας τους για οκνηρια. βλεπετε ερχεται σε εντιθεση με τη δουλοπρεπεια την υπουδουλωση, τη στερηση των φυσικων ελευθεριων και τον καταναλωτισμο της εποχης που στερειτε πνευματος αγαπης κι ανθρωπιας. προσοχη λοιπον στα nat.geo, discovery και αλλα ακρως ελεγχομενα μεσα.
-Γυρνα και το αλλο μαγουλο". εδω προσπαθησε να μεταδωσει συμβολικα το μυστικο της μη αντιστασης και της μη αντιδρασης. φυσικα αναφερεται για την εσωτερικη πραγματικοτητα οχι για την εξωτερικη συμπεριφορα της ζωης σου. αν αντιστεκεσαι σε αυτο που υπαρχει (π.χ. σε μια ασχημη κατασταση της ζωης ) δεξου το εσωτερικα κ προχωρα. καποια πραγματα απλα συμβαινουν.
-"σκισε ενα κομματι ξυλο, ειμαι εκει. σηκωσε μια πετρα και θα με βρεις εκει. ο ιησους μιλωντας απ την ουσια του μας λεει πως καθε τι που υπαρχει καθε πλασμα καθε λουλουδι, ολα οσα υπαρχουν ειναι ιερα.
-Μιλησε για την παροδικοτητα."μη συσσωρευετε θησαυρους στη γη οπου ο σκωρος και η σαπιλα τους αφανιζουν και οπου μπαινουν κλεφτες και τους κλεβουν."
-η προσπαθεια να μεταδωσει εμεσα το νοημα της παρουσιας κ της αυτοπραγματωσης. "πριν τον αβρααμ εγω υπαρχω. δημιουργει μια ασυνεχεια στο χρονο.οχι απειρο χρονο, αλλα καθολου χρονο. αποταυτιση απ το χρονο και τη μορφη που οπως ειναι αποδεδειγμενες απ την κβαντικη φυσικη ειναι ψευδαισθησεις των ελλειπων αισθησεων μας. ετσι ως ΑΙΩΝΙΑΤΗΤΑ στον χριστιανισμο σημαινει ΚΑΘΟΛΟΥ ΧΡΟΝΟΣ. Στην παλαια διαθικη υπαρχει το αλληγορικο μηνυμα του θεου. "εγω ειμι ο ον". δε χανεται μεσα στο χρονο. δε λεει "υπαρχα κ θα υπαρχω παντα".
-η ταυτιση με το νου δημιουργει εναν ψευτικο εαυτο, το "εγω", σαν υποκαταστατο του αληθινου σου εαυτου, που ...εχει τις ριζες του στην υπαρξη. γινεσαι μια "κληματοβεργα που εχει αποκοπει απο το κλημα"
-ο χριστος στους μαθητες του: ιδου γαρ η βασιλεια του θεου εντος ημων εστιν. βλεπουμε κι εδω οτι δεν τους προτρεπει να λατρευουν καποιο ειδωλο καπου ψηλα, ενα γερικο προσωπο με γεννιαδα κοκ.
"αν ο θεος ντυνει τα απλα ανθη με τοση ομορφια, ποσο περισσοτεροθα ντυσει εσενα?"ενω η φυση ειναι μια ομορφη εκφραση της εξελικτικης ωθησης του συμαντος, οταν οι ανθρωποι ευθυγραμμιζονται με τη νοημοσυνη που βρισκεται κατω απ αυτην, θα εκφρασουν την ιδια ωθηση σε υψηλοτερο και πιο θαυμαστο επιπεδο.
πανω στο σταυρο "αφες αυτοις ου γαρ ειδασι τι ποιουσι" η εκταση αδυναμιας του εγω να αναγνωρισει τον εαυτο του και να δει το τι κανει ειναι συγκλονιστικη. μπορει να κανει ακριβως οτι καταδικαζει σε αλλους και να μην το βλεπει. οταν του το επισημαινουν θα χρησιμοποιησει πονηρια η και οργισμενη αντιδραση. ο χριστος λοιπον συγχωρει (συν-χωρεω=κανω χωρω) αυτη την ασυνειδητη συμπεριφορα καθως δε θεωρειται οτι ειναι μερος του πραγματικου εαυτου.
"απαρνησου τον εαυτο σου" αρνηθειται και επομενως διαλυστε την ψευδαισθηση του εαυτου, δλδ το εγω που προκειπτει απο την ταυτιση του νου.
-"συγχωρησε τους εχθρους σου." η διαλυση μια απ τις κυριες εγωικες δομες του εγω.
-"βασιλεια των ουρανων". η απλη αλλα βαθια χαρα της υπαρξης που υπαρχει οταν παραιτεισαι απο ταυτισεις.
-"εγω δεν κανω τιποτε απο μονος μου αλλα τα λεω αυτα οπως με διδαξε ο πατερας." ο ιδιος δλδ δεν θεωρει πως ειναι θεος η καποια εξεχουσα προσωπικοτητα. διδασκεται απ τη φυση των πραγματων.
-"αλιμονο σας νομοδιδασκαλοι, γιατι αφαιρεσατε το κλειδι της γνωσεως, δεν μπηκατε εσεις οι ιδιοι, αλλα και εκεινους που εμπαιναν τους εμποδισατε."
-"αλιμονο σας νομοδιδασκαλοι. φορτωνεται τους ανθρωπους με διδβαστακτα φορτια κι εσεις ουτε με το δακτυλο σας δεν τα ακουμπατε"
-ολα μου εχουν παραδοθει απ τον πατερα μου. κανενας δεν ξερει ποιος ειναι ο υιος παρα μονο πατερας. ουτε ποιος ειναι ο πατερας παρα μονο ο υιος και εκεινος στον οποιο θελει ο υιος να το φανερωσει.
-το στομα του ανθρωπου μιλαει απ το περισσευμα της καρδιας του
-αν καποιος ερχεται κοντα μου κ δεν μισει τον πατερα του και τη μητερα του. τη γυναικα του και τα παιδια του, τους αδελφους κ τις αδελφες του, ακομα και την ιδια του τη ζωη, δεν μπορει αν ειναι μαθητης μου.
-ηρθα να χωρισω τον γιο απ το πατερα του και την κορη απ τη μητερα της και τη νυφη απ την πεθερα της.
-και αν χαιρετατε μονο τους αδελφους σας , τι παραπανω κανετε απο τους αλλους; μηπως και οι τελωνες το ιδιο δεν κανουν?
-η βασιλεια του θεου δεν ερχεται με τροπο φανερο. δεν θα πει κανει να εδω ειναι ή εκει, γιατι η βασιλεια του θεου βρισκεται εντος σας.
-οταν αναβει κανεις ενα λιχναρι, δεν το βαζει σε κρυφο μερος, ουτε κατω απο το μεγαλο δοχειο με το οποιο μετρανε το σιταρι, αλλα στο λιχνοστατη, ωστε ολοι οσοι μπαινουν στο σπιτι να βλεπουν το φως.
-κι οπως θελετε να σας συμπεριφερονται οι ανθρωποι ετσι ακριβως να τους συμπεριφερεστε κι εσεις.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!
Γιάννης Σταυρακάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε ελεύθερα να κάνετε προτάσεις και σχόλια, χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα. Εάν στην επιλογή προφίλ βάλετε τη λέξη ανώνυμος, δεν μπορεί κανένας να μάθει την ταυτοτητά σας.

Related Posts with Thumbnails
Δυναμή μας στο νέο Blog Ρόδου, είναι η δική σας συμμετοχή, με τις προτάσεις και τα σχόλια σας.


Μη ψιθυρίζετε. Φωνάξετε δυνατά την άποψη σας.

greek blog, blogs, greek blogger,bloggers, ksipnistere, rc-café, epirus-ellas, rodosblog-xrisostomos, xrisostomos, xrysostomos, χρυσόστομος blog, ktikio, kafeneio-gr, kafeneio, tro-ma-ktiko, akommatistoi-istologoi, taxalia, press-gr, rc-café, olympia.gr, troktiko, tro-kti-ko, fimotro, gazzetta.gr, gazzetta.gr, news24gr, totefteri, sarotiko, apneagr,greek blog, blogs, greek blogger,bloggers, ksipnistere, rc-café, epirus-ellas, rodosblog-xrisostomos, xrisostomos, xrysostomos, χρυσόστομος blog, ktikio, kafeneio-gr, kafeneio, tro-ma-ktiko, akommatistoi-istologoi, taxalia, press-gr, rc-café, olympia.gr, troktiko, tro-kti-ko, fimotro, gazzetta.gr, gazzetta.gr, news24gr, totefteri, sarotiko, apneagr,troktiko73-10.blogspot Ακομματιστοι Ελληνες Ιστολογοι

πέστα Χρυσόστομε,Pesta Xrysostome,pesta Χρυσόστομε


Τι γράφουν οι bloggers σήμερα


Xrisostomos Rodos Blog

Xrisostomos Rodos Blog

The Secret Real Truth

The Secret Real Truth

oxaxanoulis

oxaxanoulis

Stat