Η Κοινωνία δε χτίζεται σε μία παλάμη που ζητιανεύει,
αλλά σε αυτή που σφίγγεται σε μία γροθιά

Πέστα Χρυσόστομε !

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Πλημμύρες καταστροφές Ρόδου Rodos. Καταρρέουν τα έργα του Γιάννη Μαχαιρίδη



Εκτός λειτουργίας τέθηκε χθες, με ταυτόχρονη διακοπή της κυκλοφορίας, λόγω καθίζησης που προκλήθηκε από τη νέα νεροποντή και ακολούθησε την υποσκαφή που διαπιστώθηκε μετά τον κατακλυσμό της 28ης Ιανουαρίου 2011 στα σαρζανέτ των βάθρων της, η γέφυρα του ποταμού Μάκκαρη (παλιά οδός Μαλώνα - Μάσαρη)!

Η τύχη της συγκεκριμένης γέφυρας λόγω των εκτεταμένων παρεμβάσεων στον ποταμό και των προβλημάτων που είχαν ανακύψει από τον Ιούλιο του 2008, όταν είχαν σημειωθεί όμοια καιρικά φαινόμενα ήταν προδιαγεγραμμένη αφού το όλο θέμα αντιμετωπίστηκε χωρίς την πρέπουσα......

...ευθύνη και σοβαρότητα.
Πιο συγκεκριμένα η καταργηθείσα Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου στα πλαίσια των «αντιπλημμυρικών έργων» που εκτέλεσε για τη θωράκιση του νησιού, με τις γνωστές διαδικασίες που προκάλεσαν αντιδράσεις αλλά και επιβαρυντικό πόρισμα των αρμόδιων επιθεωρητών, προχώρησε στην εκτέλεση του έργου της ενίσχυσης 8 εκ των 13 πέδιλων στήριξης της γέφυρας.
Το έργο ανατέθηκε την 24η Οκτωβρίου 2008 σε εργολάβο έναντι 226.937,90 ευρώ, κόστισε τελικώς 184.120 ευρώ και ενισχύθηκαν περιμετρικά με τσιμέντο 11 από τα 13 πέδιλα.
Το έργο ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχει παραληφθεί από την αρμόδια επιτροπή ενώ όπως διαπιστώθηκε από αυτοψία χθες, η καθίζηση της γέφυρας έχει γίνει μεταξύ των δύο πεδίλων που δεν ενισχύθηκαν και ενός που έφερε ενίσχυση!!
Μηχανικοί θεωρούν ότι η μελέτη για την αποκατάσταση της γέφυρας δεν ήταν επαρκής και ότι θα έπρεπε η ενίσχυση να γίνει σε μεγάλο βάθος με δεδομένο μάλιστα ότι ήταν γνωστό πως υπήρχε διάβρωση των πεδίλων αλλά και μείωση στο ύψος του εδάφους του ποταμού.
Θυμίζουμε εξάλλου ότι μετά την κήρυξη της νήσου Ρόδου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας (22-7-2008), την λήξη των σχετικών δυσμενών γεγονότων και την αποτίμηση των βλαβών, προκειμένου η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας να προβεί στον σχεδιασμό και την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων που θα προέκυπταν για την προστασία οικισμών, ιδιοκτησιών και διερχομένων πολιτών από ενδεχόμενες πλημμύρες, επέλεξε την τήρηση «κλειστών» διαδικασιών τόσο στην ανάθεση των μελετών, όσο και στην υλοποίηση των έργων. Οι διαδικασίες που είχαν ακολουθηθεί κρίθηκαν μάλιστα παράνομες από τον Επιθεωρητή του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Εργων κ Δημήτριο Λούρμα.
Ο συγκεκριμένος εξάλλου ποταμός έχει επιβαρυνθεί περιβαλλοντικά στις κοίτες του όπως προέκυψε και από αυτοψία που διενεργήθηκε τον Ιούνιο του περασμένου έτους από την Ειδική Γραμματέα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κ Μαργαρίτα Καραβασίλη.
Το όλο θέμα είχε προκαλέσει και την επέμβαση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για την διαπίστωση τυχόν τελέσεως περιβαλλοντικών αδικημάτων μετά και την κοινοποίηση αυτοψίας και εισήγησης για την επιβολή προστίμου σε εταιρεία παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος - σπαστηροτριβείου και αδρανών υλικών στη θέση "Λάου Ποταμιά", στον ποταμό, της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου.
Από την έρευνα είχε προκύψει ότι σ' όλο το μήκος του χειμάρρου παρατηρείται αμμοληψία σε βάθος από 0,5 μ. έως 3 μ, χωρίς να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας από την όχθη. Ο τρόπος αμμοληψίας όπως είχε διαπιστωθεί δεν ήταν προσαρμοσμένος στο φυσικό ανάγλυφο της κοίτης του χειμάρρου και έχει αλλοιωθεί η κοίτη του με επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.
Η ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ
Στο μεταξύ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξέλιξη της προχθεσινής Εισαγγελικής παρέμβασης που αποσκοπεί στην απόδοση ποινικών ευθυνών, όπου υπάρχουν, για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τη νεροποντή της 28ης Ιανουαρίου 2011.
Πιο συγκεκριμένα ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου που έχει παραγγείλει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση τυχόν τελέσεως των αδικημάτων της πλημμύρας από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και στον άθρωπο, της παράβασης καθήκοντος με σκοπό τον προσπορισμό παράνομου οφέλους σε εργολάβους δημοσίων έργων αλλά και της άμεσης συνέργειας σε πλημμύρα, συμπλήρωσε την προκαταρκτική δικογραφία με το περιεχόμενο των δημόσιων καταγγελιών του πρώην Δημάρχου Καλλιθέας κ Γιάννη Ιατρίδη σε βάρος του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και πρώην Νομάρχη κ. Γ. Μαχαιρίδη. (Σημ.: Ισως προστεθεί τώρα και η γέφυρα του Μάκκαρη).
Πιο συγκεκριμένα μέσα στις προσεχείς ημέρες αναμένεται να κληθεί για κατάθεση ενώπιον της κ. Πταισματοδίκη ο κ. Ιατρίδης προκειμένου να προσδιορίσει, προσκομίζοντας και στοιχεία που φέρεται να έχει στη διάθεση του, για ποιούς λόγους θεωρεί ότι ευθύνη για την καταστροφή στις περιοχές Αφάντου και Καλλιθέας φέρει ο κ. Μαχαιρίδης.
Ο κ. Ιατρίδης έχει καταγγείλει συγκεκριμένα ότι υπαιτιότητα και της νομαρχιακής αρχής έγινε παράνομη απευθείας ανάθεση του έργου της μετατόπισης των δικτύων ύδρευσης του δήμου Αφάντου στην εταιρεία που εκτελεί το έργο της διαπλάτυνσης της εθνικής οδού έναντι 800.000 ευρώ, ότι υπήρχε υπέρβαση στον προϋπολογισμό του έργου ύψους 3,5 εκατ. ευρώ περίπου και ότι η μελέτη της Νομαρχίας βάσει της οποίας εκτελούνται οι εργασίες δεν προβλέπει αντιπλημμυρικά έργα αλλά και έργα ομβρίων υδάτων.
Ο κ. Ιατρίδης κατέστησε συγκεκριμένα σαφές ότι παρά τις παρατηρήσεις των αρμοδίων η μελέτη παρέμεινε λειψή και ότι μετά τις περσινές πλημμύρες στην περιοχή και παρά τις υπερβάσεις που έγιναν για την εκ των υστέρων κατασκευή έργων αποφυγής όμοιων φαινομένων, το έργο ακόμη δεν είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει μεγάλες νεροποντές.
Ο κ Μαχαιρίδης θεωρεί από την άλλη την μελέτη πλήρη, τονίζει ότι το έργο εκτελείται από το ΥΠΕΧΩΔΕ και ότι καμία ανάμειξη δεν έχει η νομαρχία, η οποία το μόνο που έκανε, ήταν να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για τη μελέτη.
Ευθύνες στη νομαρχιακή αρχή και τον κ. Γιάννη Μαχαιρίδη επέρριψε με δηλώσεις του χθες και ο επικεφαλής της παράταξης ΔΩΔΕΚ και Πολιτευτής της Ν.Δ. κ Βασίλης Υψηλάντης. «Είχα επισημάνει τότε ότι το επικίνδυνο σημείο ήταν ο χείμαρρος Φονιάς όπου έπρεπε να δώσουμε έμφαση. Η τότε νομαρχιακή αυτοδιοίκηση όμως, δεν έδειξε επιμέλεια όπως έκανε και στο θέμα της κατασκευής του αγωγού Αρχάγγελος - Βόδι. Εφόσον προκλήθηκαν ζημιές και στα έργα θεωρώ πως καλώς παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης», τόνισε ο κ. Υψηλάντης προσθέτοντας ότι προκλήθηκαν ζημιές, σε αρκετές περιοχές παρά το γεγονός ότι σε αυτές κατασκευάστηκαν αντιπλημμυρικά έργα που κόστισαν μια περιουσία γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει έλλειμμα.
Την ικανοποίηση του γιατί δεν προκλήθηκαν νέες ζημιές στ' Αφάντου από την προχθεσινή και τη χθεσινή βροχόπτωση εξέφρασε ο χωρικός αντιδήμαρχος κ Σάββας Διακοσταματίου. Τα κλιμάκια που έχουν συσταθεί διενεργούν αυτοψία προκειμένου να αποζημιωθούν όσοι έχουν υποστεί ζημιές απο την κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή την προηγούμενη εβδομάδα. Αιτήσεις σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο έχουν υποβάλει 140 άτομα. «Εξίσου σημαντικό όμως είναι και το θέμα των αποκαταστάσεων στο τοπικό οδικό δίκτυο, καθώς, αν δεν γίνουν θα προκληθούν προβλήματα στην τοπική οικονομία», τόνισε ο κ Διακοσταματίου. Προβλήματα όμως προκλήθηκαν και στο δρόμο που οδηγεί στην κοιλάδα των Πεταλούδων, από την έντονη βροχόπτωση.
Συγκεκριμένα προκλήθηκαν ζημιές σε τέσσερα σημεία και σύμφωνα με τον χωρικό αντιδήμαρχο κ Μ Χριστοδούλου δόθηκε εντολή να διακοπεί η κυκλοφορία.
«Ενημέρωσα για το θέμα τόσο το δήμαρχο Ρόδου Στάθη Κουσουρνα όσο και τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Μανώλη Σαββή και αποφασίσαμε να κάνουμε αυτοψία στην περιοχή και να εκτιμήσουμε το μέγεθος των ζημιών», δήλωσε ο κ. Χριστοδούλου.
Στο μεταξύ τη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2011, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας στο γραφείο του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Φώτη Χατζηδιάκου με αντικείμενο την οργάνωση, τον συντονισμό και τη διάθεση μηχανικών μέσων, σε μόνιμη και διαρκή βάση, με στόχο την αποτελεσματικότερη αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών, αλλά και την αντιμετώπιση παρόμοιων τυχόν φαινομένων στο μέλλον.
Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί για να συμμετάσχουν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου Μανώλης Σαββής, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σταύρος Παραλούσης, εκπρόσωπος της 95 ΑΔΤΕ και ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Μανώλης Διακομιχάλης.
Αλλεπάλληλες επαφές με τη δημοτική αρχή και υπηρεσιακούς παράγοντες της περιφερειακής ενότητας είχε στην Κω ο κ Χατζηδιάκος.
Στη συνάντησή του με τον δήμαρχο Κώστα Καίσερλη και συνεργάτες του, ο αντιπεριφερειάρχης ενημερώθηκε για το μέγεθος της πρόσφατης θεομηνίας που έπληξε την Κω αλλά και για άλλα ζητήματα που απασχολούν το νησί.
Για τα θέματα αυτά είχε συνεργασία με την περιφερειακή σύμβουλο, αρμόδια για την περιφερειακή ενότητα Κω Μαρία Κυπραίου. Χθες, ο κ. Χατζηδιάκος πραγματοποίησε αυτοψία σε περιοχές που επλήγησαν, με μία από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις, το θερμοκήπιο στο Τυμπάκι που υπέστη εκτεταμένες ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Συναντήθηκε επίσης με το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ που βρίσκεται στην Κω καταγράφοντας τις απώλειες στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο του νησιού, ώστε να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες των αποζημιώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε ελεύθερα να κάνετε προτάσεις και σχόλια, χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα. Εάν στην επιλογή προφίλ βάλετε τη λέξη ανώνυμος, δεν μπορεί κανένας να μάθει την ταυτοτητά σας.

Related Posts with Thumbnails
Δυναμή μας στο νέο Blog Ρόδου, είναι η δική σας συμμετοχή, με τις προτάσεις και τα σχόλια σας.


Μη ψιθυρίζετε. Φωνάξετε δυνατά την άποψη σας.

greek blog, blogs, greek blogger,bloggers, ksipnistere, rc-café, epirus-ellas, rodosblog-xrisostomos, xrisostomos, xrysostomos, χρυσόστομος blog, ktikio, kafeneio-gr, kafeneio, tro-ma-ktiko, akommatistoi-istologoi, taxalia, press-gr, rc-café, olympia.gr, troktiko, tro-kti-ko, fimotro, gazzetta.gr, gazzetta.gr, news24gr, totefteri, sarotiko, apneagr,greek blog, blogs, greek blogger,bloggers, ksipnistere, rc-café, epirus-ellas, rodosblog-xrisostomos, xrisostomos, xrysostomos, χρυσόστομος blog, ktikio, kafeneio-gr, kafeneio, tro-ma-ktiko, akommatistoi-istologoi, taxalia, press-gr, rc-café, olympia.gr, troktiko, tro-kti-ko, fimotro, gazzetta.gr, gazzetta.gr, news24gr, totefteri, sarotiko, apneagr,troktiko73-10.blogspot Ακομματιστοι Ελληνες Ιστολογοι

πέστα Χρυσόστομε,Pesta Xrysostome,pesta Χρυσόστομε


Τι γράφουν οι bloggers σήμερα


Xrisostomos Rodos Blog

Xrisostomos Rodos Blog

The Secret Real Truth

The Secret Real Truth

oxaxanoulis

oxaxanoulis

Stat