Αποτέλεσμα, το Τόκιο συνθηκολόγησε, η μάχη στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας έλαβε τέλος. Δίχως να πατηθεί σκανδάλη, δίχως να ακουστούν πυρά…
....κατασκευή πολλών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας -από τα κινητά τηλέφωνα, τις οθόνες υγρών κρυστάλλων και τα υβριδικά αυτοκίνητα έως τους τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους. Και η Κίνα έχει το… μονοπώλιο.
Κάνοντας ματ στο «παιχνίδι» επικράτησης στη γεωστρατηγική σκακιέρα… Δίνει εντολή στον μεγαλύτερο παραγωγό σπάνιων γαιών παγκοσμίως, την εταιρεία Baotou Steel Rare-Earth Hi-Tech να δημιουργήσει αποθηκευτικούς χώρους στη Μογγολία, χωρητικότητας έως και 100.000 μετρικών τόνων. Θέτει 11 ορυχεία σπάνιων γαιών υπό κρατικό έλεγχο και προαναγγέλλει μείωση κατά 35% των ποσοστώσεων στις εξαγωγές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011. Ηδη, από 60.000 τόνους το 2006, πέρσι εξήγε μόλις 14.500. Για την προστασία του περιβάλλοντας και την κάλυψη των αναγκών των Κινέζων καταναλωτών, ισχυρίζεται το Πεκίνο. Η αλήθεια όμως μάλλον βρίσκεται αλλού…
Μέχρι τότε θα πρέπει να επαφίονται στις καλές προθέσεις των Κινέζων -οι οποίοι, για μία ακόμα φορά, διεκδικούν κυρίαρχο ρόλο στα παγκόσμια δρώμενα. Το όπλο τους άλλωστε είναι υπερπολύτιμο. Και όπως δήλωνε μερικές δεκαετίες πριν ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ, «μπορεί η Μέση Ανατολή να έχει πετρέλαιο, η Κίνα όμως έχει σπάνιες γαίες»…
Από τις γαίες στην... κατασκοπία
Στη Γαλλία, οι μυστικές υπηρεσίες εξετάζουν τον κινεζικό παράγοντα στην υπόθεση βιομηχανικής κατασκοπίας που πλήττει τη Renault. Μυστήριο καλύπτει τις πρόσφατες κυβερνο-επιθέσεις εναντίον του χρηματιστηρίου του Λονδίνου και του Nas daq, με αξιωματούχους να «φωτογραφίζουν» το Πεκίνο. Και η εταιρεία ηλεκτρονικής ασφάλειας Mc Afee, στην τελευταία έκθεσή της, αποκαλύπτει συντονισμένη επίθεση από Κινέζους χάκερ εναντίον πέντε πολυεθνικών εταιρειών πετρελαίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε ελεύθερα να κάνετε προτάσεις και σχόλια, χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα. Εάν στην επιλογή προφίλ βάλετε τη λέξη ανώνυμος, δεν μπορεί κανένας να μάθει την ταυτοτητά σας.