Τα κορυφαία στελέχη της τρόικας για μία ακόμα φορά έρχονται με «άσχημες διαθέσεις» καθώς μεταξύ άλλων είναι έτοιμοι να προτείνουν την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού συνολικά στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τον περιορισμό των εργαζομένων στο κράτος τουλάχιστον κατά 10%-15%.
Τα νέα μέτρα θα συζητηθούν με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και θα περιληφθούν στο μνημόνιο Νο 4, το οποίο εκτός απροόπτου θα υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών το αργότερο έως τον Μάιο του 2011.
Το νέο μνημόνιο θα προβλέπει και άλλα επώδυνα μέτρα, τα οποία εκτιμάται ότι θα αποφέρουν στους.....
...κρατικούς προϋπολογισμούς της τριετίας 2012-2014 νέα επιπλέον έσοδα ύψους 13 δισ. ευρώ. Εν πολλοίς από την υλοποίηση των μέτρων αυτών θα εξαρτηθεί και η χορήγηση των επόμενων δόσεων του δανείου της τρόικας, ειδικά από το 2012 και μετά (οι δόσεις έως το τέλος του 2011 είναι σχεδόν εξασφαλισμένες).
Το μοντέλο των νέων μέτρων έχει ήδη οριστικοποιηθεί από την πλευρά της τρόικας αλλά θα πρέπει να συμφωνηθούν και από την ελληνική κυβέρνηση. Εάν όμως το οικονομικό επιτελείο έχει να προτείνει διαφορετικά ισοδύναμου αποτελέσματος μέτρα, τότε είναι πιθανόν κάποιες από τις προτάσεις της τρόικας να πέσουν στο κενό.
Ωστόσο μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί - τουλάχιστον επίσημα. Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών και οι στενοί συνεργάτες του διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί η κυβέρνηση την περικοπή των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων (Χριστουγέννων, Πάσχα, θέρους), που σήμερα ανέρχονται στα 800 ευρώ ετησίως για όσους έχουν μηνιαίες αποδοχές έως 3.000 ευρώ (για όσους έχουν υψηλότερες αποδοχές, το επίδομα έχει καταργηθεί).
Οπως έχει τονίσει ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου,το ποσό των 13 δισ. ευρώ θα προέλθει κατά τα 2/3 από την περικοπή επιπλέον δαπανών και κατά το 1/3 από την αύξηση των εσόδων.
Οσον αφορά στα μέτρα για τον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα τον 13ο και τον 14ο μισθό, παρά το γεγονός ότι δεν αφορά στις δαπάνες του Δημοσίου, οι αξιωματούχοι της τρόικας επισημαίνουν ότι πρέπει να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εξαιτίας της μειωμένης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση εν όψει της συμφωνίας επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ και της πιθανής επαναγοράς του δημοσίου χρέους τα οποία θα αποφασιστούν εκτός απροόπτου στα τέλη Μαρτίου.
Το μανιφέστο Τόμσεν για τους μισθούς
Οπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», ο επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Πολ Τόμσεν θα επισημάνει στους κορυφαίους υπουργούς, μεταξύ αυτών στον κ. Γιώργο Παπακωνσταστίνου και στην κυρία Λούκα Κατσέλη, ότι: «Το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα έχει τις ρίζες του στην υπερβολική αύξηση των μισθών κατά τη διάρκεια της μεγάλης ανάπτυξης της οικονομίας τα προηγούμενα χρόνια. Την προηγούμενη δεκαετία η αύξηση των πραγματικών μισθών υπερέβη την αύξηση της παραγωγικότητας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διάβρωση της εξωτερικής ανταγωνιστικότητας της Ελλάδος, καθώς η πραγματική άνοδος των μισθών ανήλθε στο 10% έως 20%.
Η μεταρρύθμιση του συστήματος των μισθολογικών διαπραγματεύσεων θα πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις. Θα πρέπει να προωθεί μια καλύτερη ευθυγράμμιση των μισθών με την παραγωγικότητα, να διευκολύνει την αποτελεσματική και έγκαιρη αντιμετώπιση των μισθών στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις του ανταγωνιστικού κόστους σε ολόκληρη την οικονομία. Θα πρέπει να ενθαρρυνθούν οι συλλογικές συμφωνίες σε επίπεδο επιχείρησης και σε ατομικό επίπεδο και να μειωθεί το πεδίο των συμφωνιών σε συλλογικό επίπεδο.
Το υπάρχον σύστημα συλλογικής διαπραγμάτευσης των μισθών εισάγει μια ανοδική τάση σε μισθολογικές συμφωνίες μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων, κάτι που υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα. Αποτέλεσμα είναι να εμποδίζονται οι επιχειρήσεις να λάβουν αποφάσεις για συγκρατημένες αυξήσεις μισθών ή εναλλακτικά ακόμα και για μειώσεις μισθών ανάλογα με τις ανάγκες τους... Αυτή η διαδικασία δεν εγγυάται τη δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά εργασίας, κάτι που είναι απαραίτητο για να μειωθεί η ανεργία και να βελτιωθεί η εξωτερική ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων».
Ο «δωδεκάλογος» του Πολ Τόμσεν
-Κατάργηση επιδόματος, μείωση αποδοχών έως 5%
Κατάργηση του ετήσιου επιδόματος των 800 ευρώ που λαμβάνουν όσοι υπάλληλοι έχουν αποδοχές έως 3.000 ευρώ. Εναλλακτικά προτείνεται η επιπλέον μείωση των αποδοχών μεσοσταθμικά έως 5%.
-70.000 απολύσεις
Απόλυση του 10% των δημοσίων υπαλλήλων από οργανισμούς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν. Αφορά περίπου σε 70.000 εργαζομένους.
-Μία πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις
Ακύρωση της προηγούμενης δέσμευσης ότι για κάθε 5 αποχωρήσεις θα προσλαμβάνεται ένας εργαζόμενος. Στο νέο μνημόνιο θα προβλέπεται ότι για κάθε 8 ή 10 αποχωρήσεις θα προσλαμβάνεται ένας.
-Αποσύνδεση πληθωρισμού - μισθών και συντάξεων
Πλήρης κατάργηση της σύνδεσης των αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις με τον πληθωρισμό.
-Οριο συνταξιοδότησης
Αύξηση ορίων ηλικίας στα 67 έτη. Στη Γερμανία το 2002 το μέτρο εφαρμόστηκε για όλους τους εργαζομένους ανεξαρτήτως ηλικίας.
-Περικοπές αποδοχών στις ΔΕΚΟ
Πλήρης εφαρμογή των περικοπών στις αποδοχές των εισηγμένων ΔΕΚΟ. Σε αντίθετη περίπτωση, να εφαρμοστεί η απόφαση της κυβέρνησης για μηνιαία κατάργηση του μισθού του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.
-Κατάργηση δώρου Χριστουγέννων - Πάσχα - άδειας
Περικοπή (στο υπάρχον μοντέλο του Δημοσίου) ή εναλλακτικά κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα από ένα πόσο και άνω. Προβληματίζει έντονα το γεγονός ότι με το μέτρο αυτό θα υπάρξουν μεγάλες απώλειες εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ θα «πιεστούν» και οι συντάξεις.
-Επίσημη καθιέρωση ατομικών συμβάσεων
Ταχύτερη επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων και επίσημη καθιέρωση των ατομικών συμβάσεων.
-Αποσύνδεση πληθωρισμού - μισθών
Πλήρης κατάργηση της σύνδεσης των αυξήσεων σε μισθούς και συντάξειςμε τον πληθωρισμό και αύξηση ορίων ηλικίας στα 67 έτη.
-Ελεύθερες συμβάσεις ορισμένου χρόνου
Αρση των εμποδίων για μεγαλύτερη χρήση των συμβολαίων ορισμένου χρόνου.
-Σύλληψη φοροδιαφυγής 15 δισ. ευρώ
Ενταξη της παραοικονομίας στην επίσημη οικονομία σε ποσοστό τουλάχιστον κατά 40%-50%. Αυτό σημαίνει ότι έως το τέλος του 2014 οι ελεγκτικές αρχές θα πρέπει να έχουν συλλάβει αποκρυβέντα εισοδήματα, ύψους 10 - 15 δισ. ευρώ.
-20% αύξηση παραγωγικότητας
Αύξηση της παραγωγικότητας σε ποσοστό έως και 20%, έτσι ώστε η οικονομία να γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2012 και μετά.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε ελεύθερα να κάνετε προτάσεις και σχόλια, χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα. Εάν στην επιλογή προφίλ βάλετε τη λέξη ανώνυμος, δεν μπορεί κανένας να μάθει την ταυτοτητά σας.