Δεν είναι τελικά δυνατό εκ του νόμου να συναφθεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Ρόδου και του Νοσοκομείου, για την κάλυψη των θέσεων που έμειναν κενές προσφάτως, μετά τη λήξη των συμβάσεων των 30 νοσηλευτών.
Αυτό επισημαίνει με γνωμοδότηση της προς το δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά η Νομική Υπηρεσία υπογραμμίζοντας μάλιστα, ότι αν συναφθεί η σύμβαση θα ενέχει εξ αρχής, τα στοιχεία της απιστίας και της.....
...παράβασης καθήκοντος σε βάρος και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου που θα ψηφίσουν την έγκριση της.
"Η υπ΄όψη Προγραμματική Σύμβαση δεν μπορεί να συναφθεί διότι ακόμη και αν δεν περιγραφεί σ' αυτή ότι δια της Π.Σ. το προσλαμβανόμενο με δίμηνες συμβάσεις νοσηλευτικό προσωπικό, θα απασχοληθεί αποκλειστικά όχι στο Δήμο Ρόδου, όπως θα έπρεπε, αλλά στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, επειδή είναι πρόδηλο τοπικό γεγονός, (άγνοια του οποίου δεν συγχωρείται) η παραπάνω διαφορετική της προσλήψεως απασχόληση του προσωπικού, ενέχει εξ αρχής τα στοιχεία της ψευδούς βεβαίωσης, της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος σε βάρος των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου που θα ψηφίσουν την έγκριση της Προγραμματικής Σύμβασης.
Τυχόν δε κατά το αρχικό στάδιο έγκρισης της Π.Σ. είτε από την Αρχή Νομιμότητας (ή μέχρι συστάσεως της από τις Διοικητικές Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης), είτε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, δεν θεραπεύει την κατάσταση εάν σε μεταγενέστερο έλεγχο, είτε αυτεπαγγέλτως είτε ύστερα από καταγγελία οποιουδήποτε (έστω ανώνυμη), αποδειχθεί ότι κατά καταστρατήγηση του νόμου ψηφίσθηκε σύμφωνα με τα παραπάνω η Π.Σ" επισημαίνουν στην εισήγηση τους, οι δύο νομικοί, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για αυτά που θα συμβούν αν η Δημοτική Αρχή προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης.
Επιπλέον επισημαίνεται στην γνωμοδότηση ότι η διοίκηση του Νοσοκομείου Ρόδου, μπορεί να προχωρήσει χωρίς κωλύματα στις προσλήψεις προσωπικού που χρειάζεται.
Το σοβαρό πρόβλημα έθεσε προχθές το πρωί στο δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά ο διοικητής του νοσοκομείου Μιχάλης Κόκκινος. Στη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του Δημάρχου Ρόδου, ο κ. Κόκκινος περιέγραψε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νοσοκομείο μετά τη λήξη των συμβάσεων του προσωπικού και τόνισε πως το νοσοκομείο θα τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αν δεν δοθεί άμεσα λύση και συγκεκριμένα αν δεν υπογραφεί η σύμβαση με το δήμο Ρόδου μέσω της οποίας μπορούν να γίνουν οι προσλήψεις του απαιτούμενου προσωπικού. Τόνισε επίσης ότι το υπουργείο Υγείας έχει καταβάλει το ποσό των 100.000 ευρώ για την κάλυψη των θέσεων που έμειναν κενές.
Ωστόσο οι νομικοί του Δήμου Ρόδου αφού εξέτασαν την υπόθεση σε βάθος και έλαβαν υπόψη και το νομικό πλαίσιο που ισχύει κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι αδύνατο να συναφθεί η σύμβαση που ζητά η Διοίκηση του νοσοκομείου. Γνωμοδοτώντας σχετικά, καταλήγουν αναλυτικά στα εξής συμπεράσματα:
1) Η υπ΄όψη Προγραμματική Σύμβαση δεν μπορεί να συναφθεί διότι ακόμη και αν δεν περιγραφεί σ' αυτή ότι δια της Π.Σ. το προσλαμβανόμενο με δίμηνες συμβάσεις νοσηλευτικό προσωπικό, θα απασχοληθεί αποκλειστικά όχι στο Δήμο Ρόδου, όπως θα έπρεπε, αλλά στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, επειδή είναι πρόδηλο τοπικό γεγονός, (άγνοια του οποίου δεν συγχωρείται) η παραπάνω διαφορετική της προσλήψεως απασχόληση του προσωπικού, ενέχει εξ αρχής τα στοιχεία της ψευδούς βεβαίωσης, της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος σε βάρος των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου που θα ψηφίσουν την έγκριση της Προγραμματικής Σύμβασης.
Τυχόν δε κατά το αρχικό στάδιο έγκρισης της Π.Σ. είτε από την Αρχή Νομιμότητας (ή μέχρι συστάσεως της από τις Διοικητικές Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης), είτε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, δεν θεραπεύει την κατάσταση εάν σε μεταγενέστερο έλεγχο, είτε αυτεπαγγέλτως είτε ύστερα από καταγγελία οποιουδήποτε (έστω ανώνυμη), αποδειχθεί ότι κατά καταστρατήγηση του νόμου ψηφίσθηκε σύμφωνα με τα παραπάνω η Π.Σ
Συνεπώς όλες οι προαναφερόμενες ποινικές, πειθαρχικές και καταλογιστικές συνέπειες, θα βαρύνουν ως ανωτέρω τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που ψήφισαν την σύναψη της Προγραμματικής Σύμβασης.
2) Οι προσλήψεις που σε μεταγενέστερο στάδιο της Π.Σ. γίνουν από τη Δημοτική Αρχή, αποτελώντας επίσης για τους ίδιους λόγους καταστρατήγηση της νομοθεσίας περί προσλήψεων, σε οποιοδήποτε μεταγενέστερο στάδιο ή αν μετά από χρόνια, ήθελαν ελεγχθεί είτε από το ΑΣΕΠ, είτε από την Αρχή Νομιμότητας, είτε από το Ελεγκτικό Συνέδριο (αυτεπαγγέλτως, ή με καταγγελία οποιουδήποτε), ενέχουν επίσης για τη Δημοτική Αρχή (Δήμαρχο) τις αυστηρές ποινικές, πειθαρχικές και καταλογιστικές συνέπειες που ως ανωτέρω η νομοθεσία ορίζει.
3) Γνώμη μας είναι ότι το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου ως Ν.Π.Δ.Δ μπορεί απευθείας να προβεί στις παραπάνω προσλήψεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 παρ. 15 του Ν. 2190/1996, σε συνδυασμό με τον Ν. 3812/2009, μη υπάρχουσας αντίθετης ρητής διάταξης που να το απαγορεύει ή τουλάχιστον δεν μας τέθηκε υπόψη τέτοια διάταξη, σε κάθε δε περίπτωση θα ήταν δυνατόν αντισυμβαλλόμενο μέρος της Π.Σ. που θα έχει το βάρος των προσλήψεων να είναι άλλο εδρεύον στη Ρόδο Ν.Π.Δ.Δ. του αρμόδιου Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και όχι να περιέλθει σε βάρος των ευθυνών στο Δήμο Ρόδου και στα όργανά του.
Μετά την δυσμενή αυτή εξέλιξη το Νοσοκομείο της Ρόδου τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης γεγονός που σημαίνει ότι θα γίνουν συμπτύξεις τμημάτων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες με το υπάρχον προσωπικό που εδώ και καιρό κάνει τιτάνιες προσπάθειες για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Συγκεκριμένα από το δ.σ. του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου ελήφθη χθες η ακόλουθη απόφαση:
Σήμερα 13 Ιανουαρίου 2011 το Διοικητικό Συμβούλιο Γ.Ν. Ρόδου στην αριθμ. 34/13-1-2011 συνεδρίασή του, με τη συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργάνων του Νοσοκομείου και έχοντας υπ' όψιν την πλήρη δυσλειτουργία του, ειδικά κατά το τελευταίο δεκαήμερο.
Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους νοσηλευομένους ασθενείς αλλά και στο δοκιμαζόμενο σε σκληρές συνθήκες εργασίας προσωπικό
και έχοντας υπόψη
1) Οτι είναι ανέφικτο πρακτικά και ουσιαστικά να αναπληρωθούν άμεσα οι 77 μόνιμοι και 94 συνολικά εποχικοί υπάλληλοι που αποχώρησαν από το Νοσοκομείο μας όπως ο αριθμός αυτός διαμορφώθηκε μετά την αποχώρηση των 30 εργαζομένων που εργαζόταν στο Νοσοκομείο με την συνεργασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου
2) Οτι είναι ηθικά ανεπίτρεπτο να συνεχίσει να εξοντώνει σωματικά και ψυχικά το σύνολο του προσωπικού που εργάζεται στο Νοσοκομείο
3) Οτι είναι απαράδεκτο να υπάρχει ανά πάσα στιγμή ο κίνδυνος αιφνίδιας κατάρρευσής του με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να εξυπηρετήσει ούτε τα επείγοντα περιστατικά
Να τεθεί το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι την πρόσληψη επαρκούς αριθμού προσωπικού δια της εξεύρεσης θεσμικού εταίρου για την επαναπρόσληψη τουλάχιστον των τριάντα (30) εργαζομένων που αποχώρησαν πρόσφατα.
Λεπτομέρειες θα δημοσιοποιηθούν αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες.
Εκ μέρους του Δ.Σ.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε ελεύθερα να κάνετε προτάσεις και σχόλια, χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα. Εάν στην επιλογή προφίλ βάλετε τη λέξη ανώνυμος, δεν μπορεί κανένας να μάθει την ταυτοτητά σας.