Συνέχεια της συνέντευξης Καραμανλή- Δεύτερο μέρος
...όχι θα πρόεκυπτε. Τα δημοσιογραφικά ρεφλέξ – με την κακή έννοια – κύκλοι, περιβάλλον, παραπολιτικά, αποκλειστικότητες, κλπ, χρησιμοποιούνται συχνά για να μην συζητηθεί η ουσία. Και φυσικά ούτε ο χώρος των blogs είναι απαλλαγμένος από τέτοια ρεφλέξ. Το λεγόμενο περιβάλλον μου, κάνει δηλώσεις διαρκώς παρά την υποτιθέμενη σιωπή μου. Είναι στη φύση των σημερινών ΜΜΕ, όπου δεν έχουν δηλώσεις τις κατασκευάζουν. Και προφανώς οι κύκλοι, τα MME και τα blogs μπορούν να δηλώνουν ότι θέλουν, αλλά ο αναγνώστης έχει προσωπικότητα, είναι ικανός να αποφασίσει και τι πιστεύει και τι τον ενδιαφέρει. Δεν ανήκει σε κανέναν και αυτοί που τον υποτιμούν όσο και αυτοί που δήθεν τον προστατεύουν είναι εκτός πραγματικότητας. Δεν έχει ουσία αυτό το θέμα.
Sxolioblog : Το χρέος δεν σχετίζεται το έλλειμμα ; Δεν πηγάζει από αυτό ;Κώστας Καραμανλής : Θα προτιμούσα να μην εστιάζετε κι εσείς στα θέματα μιας παραπλανητικής επικαιρότητας. Και φυσικά τα ΜΜΕ δεν ασχολήθηκαν με την ουσία των δηλώσεων του κ. Γιούνκερ αλλά εφηύραν αμέσως ένα παρελκυστικό παιχνίδι : σε ποιον τα είπε. Τέλος πάντων αφού το αναφέρετε, οι διευκρινιστικές εξηγήσεις του κ. Γιούνκερ είναι καθαρές, δεν αναφερόταν ούτε σε μένα, ούτε στον κ. Σημίτη, αλλά σε δημόσιες παρεμβάσεις του κ. Παπανδρέου. Και τώρα ακόμα αντί ν’ ασχοληθούν με την ουσία θα συνεχίσουν με το ίδιο θέμα. Η ουσία είναι αλλού : Το χρέος γεννά χρέος και αυτό είναι το βασικό θέμα του σήμερα, η αχίλλεια πτέρνα της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας μας και ο λόγος της ουσιαστικής αποτυχίας του μνημονίου. Δεν είναι το έλλειμμα το βασικό πρόβλημα της χώρας για την δεκαετία που έρχεται – προφανώς και το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί – το βασικό πρόβλημα είναι η αποκλιμάκωση του χρέους σε απόλυτα νούμερα και σαν ποσοστό του ΑΕΠ. Το μνημόνιο χειρίζεται το δημοσιονομικό έλλειμμα και την αποπληρωμή των υφιστάμενων χρεών μέσω νέων. Μ’ αύτη την έννοια δεν αποτελεί λύση και πιθανότατα, αν η ύφεση διαρκέσει όπως όλα δείχνουν, να εντείνει αντί να επιλύσει το πρόβλημα του χρέους.
Η πρόβλεψη για το χρέος της Ελλάδας στο τέλος του μνημονίου είναι για 150 % του ΑΕΠ, παρά τις περικοπές και την όποια μείωση του ελλείμματος. Δηλαδή επισήμως έχει ανακοινωθεί ότι σε περίοδο ύφεσης, λιτότητας και περικοπών ο ρυθμός αύξησης του χρέους θα επιταχυνθεί. Όλη η ουσία του μνημονίου είναι εδώ : πρόκειται για ένα εργαλείο εξόφλησης παλαιών υφισταμένων χρεών, γιατί εκεί πάνε κυρίως τα νέα δάνεια, και δημιουργίας νέων χρεών. Η χώρα προφανώς και θα ανταποκριθεί στις διεθνείς της υποχρεώσεις, δεν τίθεται τέτοιο θέμα και αυτοί που ισχυρίζονται ότι αυτή είναι η έννοια της κριτικής που κάνει ο Αντώνης Σαμαράς στο μνημόνιο υποκρίνονται, αλλά το μνημόνιο από μόνο του και όπως εκτελείται δεν απαντά στο βασικό πρόβλημα τις ελληνικής πραγματικότητας που είναι το χρέος και όχι το έλλειμμα. Αυτό ακριβώς εξηγεί ο Αντώνης Σαμαράς με την έκφραση το μνημόνιο είναι ένας κουβάς χωρίς πάτο.
Η ερώτηση στην οποία πρέπει να απαντήσουμε σαν κοινωνία είναι η εξής : Ποιο είναι το ανεκτό ποσοστό χρέους για τη χώρα στην περίοδο που θα διανύσει στην δεκαετία 2010-2020 ; Η χώρα πρέπει να επανέλθει σ’ ένα επίπεδο εξωτερικού χρέους ανάμεσα στο 60 με 80 % του ΑΕΠ. Δεν αρκεί μια αποκλιμάκωση της τάξης του 100 η 110 % γιατί στο διάστημα αυτό πολλές χώρες θα κάνουν τις αναγκαίες προσαρμογές για να αποφύγουν τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας Αυτό θα οδηγήσει τις αγορές και το παγκόσμιο πιστωτικό σύστημα να κάνουν τα κριτήρια εμπιστοσύνης πολύ πιο αυστηρά Το 2020 είναι πολύ πιθανόν χώρες με χρέος της τάξης του 90 % να θεωρούνται προβληματικές. Οι εξαιρέσεις σ’ αυτόν το κανόνα θα είναι ελάχιστες, όπως η Ηνωμένες Πολιτείες η η Ιαπωνία, χώρες που είτε έχουν την δυνατότητα αυτόνομης νομισματικής πολιτικής, είτε είναι μεγάλες εξαγωγικές δυνάμεις με υψηλό τεχνολογικό προσανατολισμό. Παράλληλα οι ανερχόμενες οικονομικές δυνάμεις Ρωσία, Κίνα κλπ, έχουν μικρό εξωτερικό χρέος και μεγάλα αποθέματα φυσικού πλούτου. Ο κανόνας για την Ελλάδα και τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα είναι ένα χρέος μικρότερο ίσως του 80% του ΑΕΠ.
Για να συμβεί αυτό η Ελλάδα πρέπει να μειώσει άμεσα τούς ρυθμούς δανεισμού και να στραφεί σε μια πολιτική ανάπτυξης τόσο με την προσέλκυση επενδύσεων όσο και μέσω της στήριξης των εγχώριων επιχειρήσεων. Μόνο μεγαλώνοντας το ΑΕΠ και ταυτόχρονα μειώνοντας τον δανεισμό θα καταφέρουμε να μπούμε σε μια τέτοια τροχιά για το 2020. Αυτό που γίνεται τώρα μέσω του μνημονίου είναι μια πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής του ελλείμματος και εξυπηρέτησης του τρέχοντος χρέους που όμως δεν μειώνει αλλά αυξάνει το χρέος. Και σαν τέτοια είναι αδιέξοδη. Φανταστείτε ότι κατ’ ομολογία του προγράμματος της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στο τέλος του τρέχοντος μνημονίου, τέλος του 2013 δηλαδή, το χρέος θα βρίσκεται στο 150% του ΑΕΠ και αν θέλουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του 2020 – μερικά χρόνια μετά δηλαδή – θα έπρεπε να βρισκόμαστε στα 70 % περίπου του ΑΕΠ για τούς λόγους που προανέφερα. Σε εφτά χρόνια δηλαδή το ελληνικό χρέος θα πρέπει να μειωθεί κατά 80% του ΑΕΠ για να ανακτήσουμε την ικανότητα λογικού δανεισμού και άσκησης της εσωτερικής μας δημοσιονομικής πολιτικής. Είναι προφανές ότι το μνημόνιο είναι αδιέξοδο.
Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει φτάσει στα όρια της και πρέπει επειγόντως να εφευρεθεί – προπάντων μόνοι μας αλλά και σε συνεργασία με τούς εταίρους μας – ένα συμπληρωματικό μνημόνιο αναπτυξιακού χαρακτήρα σταματώντας την πολιτική των περικοπών και των φόρο-επιδρομών πριν να είναι πολύ αργά. Οι προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά και της ΝΔ κινούνται σ' αυτήν την κατεύθυνση, αλλά το βάθος της κρίσης είναι τέτοιο, που χρειάζεται η βασική αυτή αλήθεια – ότι το πρόβλημα είναι το χρέος και η ανάπτυξη και όχι το έλλειμμα και ο δανεισμός – να κατανοηθεί από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας.
Δυστυχώς η κυβέρνηση δείχνει απέναντι στη πραγματικότητα τέτοια εμμονή που δεν ευνοεί τη αισιοδοξία. Αλλά είναι γεγονός ότι στην πολιτική υπάρχουν κύκλοι : το ΠΑΣΟΚ κατανοεί μόνο το δημοσιονομικό σκέλος της κρίσης και αρνείται να καταλάβει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ως όριο την εξάντληση της κοινωνίας. Θα χρειαστεί αλλαγή κυβέρνησης για να κατανοηθεί το αναπτυξιακό σκέλος της προσπάθειας που πρέπει να κάνει η χώρα.
Πηγή :
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε ελεύθερα να κάνετε προτάσεις και σχόλια, χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα. Εάν στην επιλογή προφίλ βάλετε τη λέξη ανώνυμος, δεν μπορεί κανένας να μάθει την ταυτοτητά σας.