Τέθηκε σε ισχύ εδώ και τρεις μέρες η απόφαση για την κατάργηση βίζας στους Τούρκους υπηκόους κατόχους πράσινων διαβατηρίων, στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικών συμφωνιών που υπέγραψαν το Μάιο Αθήνα και Άγκυρα.
Συγκεκριμένα από τις 28 Ιουλίου η συμφωνία αυτή πήρε και επίσημη μορφή καθώς στάλθηκαν σε όλες τις αστυνομικές αρχές διαβατηρίων της χώρας μας συγκεκριμένα υπηρεσιακά έγγραφα για την εφαρμογή της.
Πρόκειται για μία από τις 21 συμφωνίες που υπεγράφη στο πλαίσιο του Ελληνοτουρκικού ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας και έχει τον τίτλο «κοινή διακήρυξη για την κατάργηση της υποχρέωσης.....
..θεώρησης για κατόχους τουρκικών ειδικών διαβατηρίων». Στο εξής όσοι Τούρκοι έχουν πράσινα διαβατήρια δηλαδή δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί, εκπαιδευτικοί και δικαστικοί θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα χωρίς να χρειάζεται προηγουμένως να εκδώσουν βίζα.
Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάργηση της βίζας για τους κατόχους των πράσινων διαβατηρίων (οι απλοί πολίτες κατέχουν μπλε διαβατήρια ) ήταν ένα πάγιο αίτημα της τουρκικής πλευράς και αφορά περίπου 800.000 άτομα που ανήκουν στην ελίτ της τουρκικής κοινωνίας. Τονίζεται ότι στη Χίο άρχισαν ήδη να καταφθάνουν εκατοντάδες τουρίστες από τη γείτονα χώρα, προερχόμενοι από το λιμάνι του Τσεσμέ, ενώ οι τοπικοί φορείς και οι τουριστικοί επιχειρηματίες εκτιμούν ότι θα υποδεχτούν τη φετινή περίοδο περίπου 20.000 άτομα.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το αίτημα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους, επισκέπτες των νησιών είχε κατατεθεί επανειλημμένα από τους φορείς των νησιών του Αιγαίου σε μία προσπάθεια δημιουργίας ευνοϊκότερων συνθηκών για την προσέλκυση Τούρκων τουριστών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση ενημερώνοντας την κοινή γνώμη, τονίζοντας ότι ανοίγονται νέοι δρόμοι στην προσέλκυση τουριστών από τη γείτονα χώρα. Μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα έδωσαν και όλα τα μέσα ενημέρωσης του νησιού.
Για παράδειγμα στο lesvosnews.gr διαβάζουμε μεταξύ άλλων και τα εξής:
Τα πράσινα διαβατήρια αποτελούν για την γείτονα χώρα ειδική κατηγορία «υψηλόβαθμων» πολιτών, αφού οι απλοί Τούρκοι πολίτες κατέχουν μπλε διαβατήρια.
Τα πράσινα εκδίδονται για συγκεκριμένες κατηγορίες Τούρκων οι οποίοι απασχολούνται στο δημόσιο τομέα της γείτονος χώρας, όπως είναι οι διπλωμάτες, εκπαιδευτικοί κ.α..
Πρόκειται δηλαδή για εύπορους και επιφανείς πολίτες, οι οποίοι διαθέτουν κάθε χρόνο χρήματα προκειμένου να κάνουν διακοπές, δηλαδή μια κατηγορία που προσδοκά να προσελκύσει η Ελλάδα για τουρισμό και ειδικότερα τα νησιά μας τα οποία τον έχουν ανάγκη.
Για τη συγκεκριμένη κατηγορία των κατόχων των πράσινων διαβατηρίων, το πρόβλημα δεν ήταν τόσο στο κόστος έκδοσης βίζας, όσο στην γραφειοκρατική ταλαιπωρία, αφού έπρεπε να πηγαινοέρχονται τουλάχιστον επί τρεις ημέρες στο Προξενείο της Σμύρνης, αντιμετωπίζοντας τη γραφειοκρατία, προκειμένου για να αποκτήσουν την πολυπόθητη κάρτα για να περάσουν κάποιες ημέρες διακοπών στην Ελλάδα.
Με αυτή τη διάταξη, η παραπάνω κατηγορία πολιτών μπορεί να κάνει μέχρι 90 ημέρες διακοπές (διάστημα συνολικής παραμονής) στην Ελλάδα, χωρίς να απαιτείται η έκδοση και κατοχή βίζας.
Αξίζει δε, να σημειώσουμε ότι από το 1988 οι «έξυπνοι Τούρκοι» κατήργησαν τη βίζα για τους Έλληνες υπηκόους που ταξίδευαν στην Τουρκία, με αποτέλεσμα από τότε η Τουρκία να αναδειχθεί σε υπ’ αριθμόν ένα ταξιδιωτικό προορισμό των Ελλήνων. Μάλιστα οι γείτονες μας δεν έμειναν μόνο σ’ αυτό, καθώς τα τελευταία χρόνια η Τουρκία προχώρησε ένα βήμα πιο μπροστά καταργώντας τη χρήση διαβατηρίων για τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι – ως γνωστόν – ταξιδεύουν στα παράλια της Τουρκίας με την επίδειξη της νέας τους ταυτότητας.
Άλλωστε σε όλες τις άλλες χώρες της Ζώνης Σένγκεν τα πράσινα διαβατήρια είναι ελεύθερα από βίζα.
Προβληματισμός
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα υπάρχει και ένας προβληματισμός από τους εμπειρογνώμονες του υπουργείου Εξωτερικών καθώς μεταξύ των περίπου 800.000 ατόμων περιλαμβάνονται και 90.000 άτομα με πράσινα διαβατήρια τα οποία σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και για διάφορους λόγους έφυγαν από τη Θράκη!
Περιμένει και η Ρόδος
Εξίσου θετική βλέπουν την εξέλιξη οι φορείς και οι τουριστικοί επιχειρηματίες της Ρόδου, που ελπίζουν να καλύψουν ένα μέρος από τα κενά των φετινών απωλειών.
Πηγή :
‘Ροδιακή’ εφημερίδα Ρόδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε ελεύθερα να κάνετε προτάσεις και σχόλια, χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα. Εάν στην επιλογή προφίλ βάλετε τη λέξη ανώνυμος, δεν μπορεί κανένας να μάθει την ταυτοτητά σας.