.στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
Την ίδια περίοδο στην ευρωζώνη και τους «27» το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2%. Σύμφωνα με τη Εurostat, το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2009, o ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα ήταν στο -2,3% ενώ την ίδια περίοδο στην ευρωζώνη το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% και στους «27» κατά 0,5%.
Πτώση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος
Από τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, οι υπηρεσίες είναι ο τομέας όπου κυρίως σημειώνεται κάμψη των προσδοκιών τον Μάιο. Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία δεν επηρεάζεται από τη νέα ταξινόμηση, σημειώνεται νέα πτώση, οδηγώντας το σχετικό δείκτη σε τρίτο διαδοχικό ιστορικά χαμηλό ρεκόρ. Η ανασφάλεια των Ελλήνων καταναλωτών είναι πλέον διάχυτη και εκφράζεται μέσα από την έντονη απαισιοδοξία και δυσαρέσκεια στις προβλέψεις τους για την οικονομική κατάσταση της χώρας, του νοικοκυριού τους και τις επισφαλείς συνθήκες που φοβούνται ότι θα δημιουργηθούν στην αγορά εργασίας.
Οι επιπτώσεις εξάλλου από την ανακοίνωση των νέων δημοσιονομικών μέτρων που λήφθηκαν πρόσφατα, επηρέασαν αρνητικά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, όπως άλλωστε αναμενόταν και είχε διατυπωθεί ως πρόβλεψη τον Απρίλιο.
Αναλυτικότερα:
- στις υπηρεσίες, η πτώση φαίνεται να είναι σημαντική σε όλα τα στοιχεία δραστηριότητας, με το σχετικό δείκτη να καταγράφει χαμηλό ρεκόρ. Τόσο οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών, όσο και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση επιδεινώνονται έντονα ενώ αρνητική είναι και η εξέλιξη στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης.
- στο λιανικό εμπόριο, οριακή είναι η μείωση στις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενώ εντονότερη πτώση καταγράφεται στις προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης. Τέλος, τα αποθέματα διογκώνονται περαιτέρω.
- στις κατασκευές, οι εκτιμήσεις για το επίπεδο προγράμματος εργασιών κινούνται πτωτικά, υποχώρηση η οποία ωστόσο αντισταθμίζεται από μικρή βελτίωση στις προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα.
- στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση σημειώνουν χαμηλό ρεκόρ ενώ κατακόρυφα μειώνονται και οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Η πρόθεση για αποταμίευση στο επόμενο 12-μηνο βελτιώνεται, ύστερα από τα ιστορικά χαμηλά του Απριλίου ενώ και προβλέψεις για την ανεργία σημειώνουν νέο ιστορικά υψηλό ρεκόρ.
Οι χώρες της Ευρωζώνης, και κυρίως οι χώρες της νότιας Ευρώπης, χρειάζεται να μειώσουν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους, για να δείξουν ότι μπορούν να ζήσουν εντός του πλαισίου των πραγματικών δυνατοτήτων τους, δήλωσε στο μεταξύ ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οζμποπν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε ελεύθερα να κάνετε προτάσεις και σχόλια, χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα. Εάν στην επιλογή προφίλ βάλετε τη λέξη ανώνυμος, δεν μπορεί κανένας να μάθει την ταυτοτητά σας.