Κύριε Βγενόπουλε, καλά τα είπατε στην συνέντευξή σας, πρόσφατα, με τον κύριο Ν. Χατζηνικολάου.
Ασφαλώς και εντυπωσιάσατε την κοινή γνώμη με τα λεγόμενα σας.
Μου θυμίσατε όμως και τον υποψήφιο ενός καινούριου κόμματος, τον οποίο αναζητά ο Έλληνας πολίτης. !
Είπατε πολλές αλήθειες και μάλιστα πικρές αλήθειες που αυτοί που πρέπει να τις πού δε τις λένε.. Aαποκρύψατε όμως και μερικές!
Στο θέμα των Τραπεζών, είπατε μεταξύ άλλων :
«………Ευτυχώς έχουμε ( στην Ελλάδα ) ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο σήμερα είναι απολύτως υγιές, πολύ υγιέστερο από το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και του αμερικάνικου……»
Το αποδώσατε…….. κυρίως, και ίσως και με μεγάλο συντελεστή σε αυτό, στην πολύ επιτυχή εποπτεία από την Τράπεζα της Ελλάδος…… Αυτό είπατε !
Δε μας είπατε όμως : Πόσο είναι το επιτόκιο δανεισμού στην Ευρώπη και στην Αμερική και πόσο είναι στην Ελλάδα. Δε μας είπατε πόση είναι η διαφορά-ψαλίδα- μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων στην Ευρώπη και στην Αμερική και πόσο είναι στην Ελλάδα. Δε μας είπατε τι πληρώνει για την πιστωτική του κάρτα ο Έλληνας και τι ο Ευρωπαίος και ο Αμερικανός. Δεν μας είπατε, τη σχέση επενδυτικών δανείων και καταναλωτικών ( δάνεια εορτών, δάνεια διακοπών, κλπ κλπ). Δε μας είπατε τη σχέση ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών σε σχέση με τις χορηγήσεις. Δε μας είπατε, ποιος έμαθε τους Έλληνες να ξοδεύουν και να ζουν με δανεικά, μη υπολογίζοντας τις δυνατότητες αποπληρωμής ; Βεβαίως και εμείς , οι Έλληνες πολίτες, έχουμε γι αυτό την ευθύνη μας.
Και επειδή έχουμε και μνήμη, ποιοι ευθύνονται κύριε Βγενόπουλε για τη φούσκα των τραπεζικών μετοχών, εκεί όπου ο μικρο καταθέτης , έχασε τις αποταμιεύσεις ετών ;
Δε μας είπατε γιατί οι τράπεζες δεν εκτελούν σωρεία καταδικαστικών αποφάσεων δικαστηρίων για παράνομα επιτόκια και καταχρηστικούς όρους στα συμβόλαια.
Γιατί αυτή τη στιγμή οι τράπεζες εφαρμόζουν « σιωπηρή ανυπακοή » ή τα υποκαταστήματα δηλώνουν άγνοια και δεν εφαρμόζουν πρόσφατο νόμο περί ρύθμισης οφειλών των επιχειρηματιών ; Ακούγεται μάλιστα ότι θα στραφείτε στην κομισιόν για την ακύρωση του νόμου. Στα συρτάρια δε , παραμένει το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Μήπως και εκεί βάλατε το χεράκι σας ; Περιμένουμε ακόμη και την έγκριση από την ΕΚΤ ! ( Δηλώσεις της κ. Κατσέλη )
Τελικά ποιος κυβερνά αυτό το τόπο ; Ο λαός με τους εκπροσώπους του, ή οι τράπεζες ;. Μη ξεχνάτε : το Οργή λαού , οργή Θεού !! Οι κουκουλοφόροι δεν ήλθαν από τον Άρη. Δεν ξέρω τι εκφράζουν αλλά μέρος της κοινωνίας μας είναι και αυτοί.
Δε μας είπατε, γιατί τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις-κυρίως μικρές- είναι καταχρεωμένες στις τράπεζες και δεν έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής. Ποιος ευθύνεται γι αυτό ;
Οι τράπεζες εκμεταλλεύτηκαν άλλοτε την ανάγκη, άλλοτε την επιπολαιότητα του Έλληνα για μία καλύτερη ζωή πέραν των δυνάμεων του, και είπαν : Πάρε , Πάρε ! Και το δόλωμα τσίμπησε ! Δώσατε εκεί που σας συνέφερε ( στα εξοντωτικά επιτόκια ) και όχι εκεί που έπρεπε.
Όταν χορηγούσατε με τη σέσουλα τα δάνεια, ακόμα και με τη μεσολάβηση τρίτων, πού ήταν η Τράπεζα της Ελλάδος, ως εποπτεύουσα αρχή, την οποία τώρα επικαλείστε , για να παρέμβει και να αποτρέψει τις δυσάρεστες καταστάσεις ; Οι μικροεπιχειρηματίες είναι στα πρόθυρα της καταστροφής.
Οι τράπεζες θα πρέπει να είναι ο μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας μας . Το χρήμα πρέπει να γεννά χρήμα. Να χορηγείται κυρίως για παραγωγικούς σκοπούς. Τι κάνετε εσείς γι αυτό, που έχετε και το μεγάλο μερίδιο της ευθύνης ; Διαθέσατε μόνο το 1/3 του ποσού ( μετρητά ή εγγυήσεις ) του Δημοσίου που σας έδωσε το Κράτος, ενώ θα έπρεπε όχι μόνο να το εξαντλήσετε, αλλά και να το υπερβείτε, χρησιμοποιώντας τα υπερκέρδη σας. ( βλέπε ισολογισμούς τραπεζών)
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, για κάθε 100 ευρώ που εισπράττουν οι τράπεζες (είτε από καταθέσεις, είτε από δόσεις δανείων), οι περισσότερες διοχετεύουν στην αγορά τα 10 ευρώ, δηλαδή το 10% μόνο. Ο λόγος είναι ότι φοβούνται τις υψηλές επισφάλειες και έχουν κλείσει την κάνουλα των χορηγήσεων. Οι κάνουλές δεν πρέπει να κλείσουν. Αυτό είναι το μεγάλο λάθος. Να ανοίξουν αλλά να διοχετεύεται το χρήμα αποδεδειγμένα για παραγωγικούς σκοπούς. Το χρήμα πρέπει να γεννά χρήμα . Οι τράπεζες στη δύσκολη αυτή συγκυρία δεν βοηθούν όσο θα έπρεπε τις επιχειρήσεις. Η καλυτέρευση της οικονομίας δε θα γίνει με το κλείσιμο των χρημάτων στα χρηματοφυλάκια σας, αλλά με την αποδοτική κυκλοφορία του. Το χρήμα πρέπει να γεννά χρήμα. Να χορηγείται κυρίως για παραγωγικούς σκοπούς.
Σε ότι αφορά τη συγχώνευση των αεροπορικών εταιριών, αναφερθήκατε μόνο στα θετικά στοιχεία. Θα σας υπενθυμίσω το : Υπάρχει κάτι χειρότερο από το κρατικό μονοπώλιο και αυτό είναι το ιδιωτικό μονοπώλιο ! Θα δούμε ! Ευχόμαστε το καλύτερο. Καλό είναι όμως να σκεπτόμαστε και το « Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες » .
Πάντως , Κύριε Βγενόπουλε, με εντυπωσιάσατε με τη συνέντευξη σας και εάν αποφασίσετε να ασχοληθείτε με την πολιτική , εγώ, θα σας φημίσω !!
Εμφανίστηκε ξαφνικά απο το πουθενά εκει που δεν τον ήξερε κανείς, και ανέτρεψε ριζικά τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας. Για καλό ή κακό ακόμα δεν μπορώ να πω.
Μπορείτε ελεύθερα να κάνετε προτάσεις και σχόλια, χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα. Εάν στην επιλογή προφίλ βάλετε τη λέξη ανώνυμος, δεν μπορεί κανένας να μάθει την ταυτοτητά σας.
Ο Βγενό μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμφανίστηκε ξαφνικά απο το πουθενά εκει που δεν τον ήξερε κανείς, και ανέτρεψε ριζικά τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας. Για καλό ή κακό ακόμα δεν μπορώ να πω.
Περιμένω να δω τι θα βγάλει στο μέλλον.
Κι εγώ θεωρώ γενικά θετική την παρουσία του, αλλά κρατώ επιφυλάξεις για το μέλλον. Είδωμεν....
ΑπάντησηΔιαγραφή